Ibisové skalní ze zoo uletěli 1. března poté, co těžký sníh udělal v ochranné síti voliéry díry. Pomocí veřejnosti od té doby ibisy hledali pracovníci pražské zoo celkem 13 dní. Toho vůbec posledního chytli pracovníci zoo v pražských Řeporyjích.

Byl hodně opatrný a taky plachý. A navíc se pohyboval se na dost velkém prostoru. Třeba ta poslední, Gita, se držela na tom Džbáně, ale tady ten lítal mezi Řeporyjemi, Stodůlkami a potom i dál na Zbuzany, řekl Blesk.cz ředitel zoo Miroslav Bobek. Podle něj ztížila lapení posledního ibise i nepřehlednost území po kterém se pohyboval. „Teprve zítra tomu začnu opravdu věřit,“ dodal unaveně.

Epizodu přežilo 17 z 18 ibisů, jeden po návratu do zahrady v pražské Troji uhynul kvůli neprůchodnosti střev. U předposlední nalezené samičky Gity zjistil rentgen, že má v žaludku „velké cizí těleso“ a bude muset na operaci. V neděli kolem 14. hodiny Bobek ovšem dodal, že Gita bude v pořádku.

Posledního opeřence čeká po návratu do zoo speciální preparát, díky kterému vyloučí případné cizí předměty v žaludku. Ibis, který v úterý zemřel, totiž na svém útěku spolykal několik kusů skla a částí pozinkované podložky. Podle zoo to ale bylo kvůli tomu, že se jednalo o nezkušené mládě. Jiní ibisové spolykali jen pár malých předmětů.

Vzácní ptáci byli odchyceni po celé Praze i jejím okolí – na Balabence, v Ruzyni a Podolí, v Michli, Bohnicích, Holešovicích, u Václavského náměstí, nedaleko Brandýsa nad Labem, v Kralupech nad Vltavou a Říčanech, u vodní nádrže Džbán nebo ve Stodůlkách.

Někteří z ibisů pláchli daleko.
Autor: Twitter/ Miroslav Bobek

Nalezené ibisy umísťují pracovníci zoo do zázemí, aby se zotavili z neobvyklého zážitku. Některé slavné nalezence mohou návštěvníci vidět už od minulé soboty v náhradní voliéře proti expozici tapírů.

Z útěku ibisů si zoo už stihla udělat také reklamní kampaň. Zprávy o ibisech se totiž objevily ve většině českých médií a z ptáků jsou tak „celebrity“.

Fotogalerie
22 fotografií