Letenskému kolotoči se blýská na lepší časy. V nejbližší době ho opraví. „Za finanční podpory ministerstva kultury nyní proběhne oprava vlastního novorenesančního pavilonu a jeho technologického zařízení, která bude stát 4 miliony korun,“ uvedl Adam Dušek z Národního technického muzea. 

Veřejná sbírka 

Opravit se musí i interiér kolotoče, na jehož opravu už od minulého roku přispívá veřejnost v rámci sbírky. Vybralo se už přes 300 tisíc korun. Finance ale stále nejsou všechny. „Již více než rok se MČ Praha 7 a Národní technické muzeum snaží zajistit finanční prostředky také na obnovu interiéru kolotoče a rekonstrukci koní, aby bylo možné uvést kolotoč opět do pohybu. Ve veřejné sbírce na transparentním účtu: 1079304750207/0100 je nyní 368 340 Kč, tedy více než 10 % z předpokládaných nákladů, které jsou odhadnuty na 3,5 milionu Kč. Dalšími 400 000 Kč přislíbil na opravu přispět pražský magistrát,“ dodal Dušek.

Tak vypadá historický kolotoč dnes.
Autor: Plop
Na komentované prohlídce kolotoče, která se konala 10. března, poděkoval všem přispěvatelům ředitel Národního technického muzea. „Chtěl bych nesmírně moc  poděkovat za to, že přispíváte na kolotoč. Věřím, že díky této vaší pomoci a díky našemu úsilí kolotoč spolu s Městskou částí Praha 7 zhruba na přelomu léta a podzimu příštího roku společně roztočíme. Přijďte se zatočit,“ dodal ředitel Ksandr.  

Kolotoč má svá skrytá tajemství

Letenský kolotoč patří nejen k jednomu z nejstarších podlahových kolotočů na světě, ale má také svá tajemství. Pod portály kolotoče můžete objevit pěticípé hvězdy, které se tu objevily už v devadesátých letech 19. století. Hvězdy symbolizovaly vzájemnost pěti slovanských národů. Interiér kolotoče se dochoval skoro v původním stavu. Původně měl kolotoč jenom 19 figur koní, ale v průběhu času se stále obměňoval. Kromě figur koní tu najdete i autíčka, například moskviče ze 70. let. Pracovníci muzea chtějí i tyto části atrakce zachovat, protože jsou dokladem toho, jak se památka vyvíjela.

Uprostřed kolotoče se nacházejí tři figury rytířů, které jsou z papírmašé, směsi ze starého novinového papíru a klihu, která se používala pro divadelní kulisy. Po první světové válce ještě přibyl orchestrion značky Dalibor, který byl v roce 1994 zcizen a nepodařilo se ho najít.  Národní technické muzeum ale zakoupilo v minulém roce podobný orchestrion z doby, kdy byl ten původní instalován.