V úterý 8. března se konala beseda s občany ohledně sídliště Barrandov. Do budoucna by měla celá oblast projít výraznou změnou. Po desetiletích, kdy zůstalo tak, jak bylo v osmdesátých letech postaveno, je to pro občany dobrá zpráva. „Sídliště Barrandov má velký potenciál pro kvalitní rozvoj. Musíme ale nastavit pravidla pro jeho funkční a prostorové řešení, dokud je čas. Právě nyní máme jedinečnou možnost ovlivnit příští podobu území,“ řekl zástupce starosty Lukáš Budín.

Beseda s občany sídliště Barrandov
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk

Revitalizace v souladu s přírodou

Hlavní je ale pro architekty a územní plánování Prahy zachování přírody a parků. „Našim cílem je, aby budoucí rozvoj byl smysluplný a ohleduplný, aby neohrožoval např. blízký přírodní park Prokopské a Dalejské údolí. Zároveň by měl přinést oživení Barrandova, ať už se to týká služeb, volnočasových aktivit,“ sdělil dále Budín.

Výstavba je však stále jen na v základní podobě papíře. V nejbližší době je v plánu pouze studie. "Ta vyhodnotí potřeby obyvatel na veřejné vybavení, které se díky nové výstavbě stále zvyšují. Do budoucna se stane podkladem pro případnou změnu pražského Územního plánu, eventuálně pro nový Metropolitní plán,“ zmínil starosta Radek Klíma.

Cílem pro městskou část Prahu 5 je také zlepšení dopravního spojení a také parkování. Kromě jiného se tedy hned na začátku projektu řešit dopravní situace, napojení na strukturu města, včetně pěších a cyklistických vazeb.

Občané si řeknou sami, co chtějí

Ještě před prvními kroky ve změnách na sídlišti Barrandov se radnice Prahy 5 obrátila na samotné občany, kteří mohli mít určité nápady či výhrady k plánu. „Na našem sídlišti není žádné zázemí pro mládež. Bylo by vhodné, kdyby se zřídil nějaký skatepark nebo místo pro parkour,“ zmínila například mladá žena. Své připomínky mohou občané zasílat pomocí formuláře, který byl na místě k dispozici. Zatím však není jisté, kdy přesně začnou práce na Barrandově. 

Fotogalerie
4 fotografie