Chátrající Šlechtova restaurace, která přežila už dvoje povodně, dva požáry, sesuv půdy, se už měla několikrát začít opravovat. Ani jednou k tomu nedošlo. Teď to vypadá, že se ale na tuto krásnou kulturní památku usmálo štěstí. Město totiž udělalo první krok a vypsalo tendr na odvoz zeminy. „Jsem rád, že už oprava restaurace nejsou jen bohapusté sliby, ale je vidět, že se něco děje. Je to první krok v rámci oprav,“ řekl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Nyní zde pro pěší funguje pouze stánek s rychlým občerstvením.
Autor: Zuzana Kábelová

Vítěz tendru musí z místa odvézt a uložit na skládku 2100 metrů krychlových zeminy. Praha počítá, že za odvoz zeminy zaplatí kolem dvou milionů korun. „Nyní se bude odvážet navážka z kaštanky, následovat bude zpevnění a oprava opěrné zdi, přičemž část už je hotová. Potom se bude připravovat zařízení restaurace a následovat bude už samotná rekonstrukce,“ řekla radní Prahy 7 pro rozvoj Lenka Burgerová. K tomu pražský radní pro kulturu Jan Wolf dodal: „Co se týká opravy restaurace, věřím, že rekonstrukce začne do léta.“

Radost z rekonstrukce Šlechtovky mají i Pražané. „Určitě je to dobře, že se restaurace bude rekonstruovat. Je to kulturní památka, která tady je už spoustu let a patří do Stromovky,“ říká Miloš (50), který je v invalidním důchodu.

Celkem 150 milionů

Opravy budovy restaurace byly původně vyčísleny na čtvrt miliardy korun. Vzhledem k nákladnosti projektu tak architekt dostal za úkol projekt zjednodušit. Nová částka by se měla tak vyšplhat asi na 150 milionů korun. Ubýt by měly nákladná schodiště, výtahy a některé sociální zařízení. 

V uzavřeném prostoru restaurace není bezpečno.
Autor: Zuzana Kábelová

Restaurace, venkovní provoz a kavárna

Bývalý lovecký zámeček, takzvaná Královská dvorana, byl postaven v letech 1689–1691. Jeho hlavní sál byl vyzdoben freskou Jana Jakuba Steinfelse ze Steinfelsu. Na konci 18. století prošel několika úpravami a byl přeměněn na restauraci, kterou do pronájmu získal Václav Šlechta a jeho rodina. Ten zahájil provoz široko daleko vyhlášené Šlechtovy restaurace. Později v osmdesátých letech 20. století objekt vyhořel a od této doby budova chátrá.

Brzy se do Šlechtovy restaurace opět vrátí život. „Od zahájení rekonstrukce se předpokládá trvání stavby 18 měsíců, nicméně jde o památkový objekt poničený dvěma požáry a povodní. Po dokončení rekonstrukce bude v objektu obnovena restaurace, venkovní provoz a kavárna. Bude to krásný prostor i pro společenské akce a obnovena bude také zahrada s kaštany,“ dodala Burgerová.

Fotogalerie
14 fotografií