S nápadem veřejné lednice v Praze přišel Pavel Vodička, ke kterému se postupně připojila skupina dalších nadšenců, kteří podobný projekt zkoušeli realizovat už na Klinice, kde funguje Zdrojovna a její freeshop, který je založený na stejné myšlence sdílení věcí. „Inspirovali jsme se jak v Plzni, tak v Německu, kde veřejné lednice úspěšně fungují již několik let,“ říká tvůrce projektu Pavel Vodička.

Zámek jen v případě zneužití nenasytnými

Postupně by tento projekt chtěl rozšířit i do dalších oblastí Prahy, ale i České republiky. Zneužívání ledničky lidmi se nebojí, vše ukáže pilotní provoz. „Věříme, že lidé budou ohleduplní a nebudou si brát víc, než je nezbytné, a budou respektovat to, aby se dostalo i na ostatní. V případě nutnosti budeme nuceni i lednici na noc zamykat, vše ukáže ale čas,“ dodává Vodička.

Podívejte se, jak plné fungují sdílené lednice v zahraničí:

Yuuhuuuu: 2. Fair-Teiler in Berlin der 24/7 geöffnet hat:Der Fair-Teiler befindet sich im Fahrradhäuschen der Malmöer...

Zveřejnil(a) Foodsharing dne 22. září 2014

Špinavé a zkažené potraviny nenoste

Občané do veřejné lednice mohou donést jídlo, které je po datu minimální trvanlivosti, ale je stále poživatelné, tedy jídlo druhé jakosti. Potraviny však nesmí být zkažené, plesnivé anebo špinavé. „Jsem ráda, že něco takového vznikne tady v Praze, už bylo na čase, věřím, že to mnoha lidem pomůže,“ řekla úřednice Iveta (30).

Projekt sdílení jídla neboli foodsharing není v České republice nováčkem. Svou ledničku už mají České Budějovice a Plzeň. Veřejná lednice v Praze bude tak v pořadí třetí v boji proti plýtvání jídla. Fungovat by měla už zanedlouho. Zbývá dodělat zastřešení a napojení na elektřinu.

Fotogalerie
12 fotografií