Pražští zastupitelé většinou 35 hlasů v 65členném zastupitelstvu schválili ve čtvrtek pětiletou sesterskou smlouvu s Pekingem, která má přispět k užší spolupráci mezi oběma stranami v obchodě, cestovním ruchu, kultuře, vzdělávání, zdravotnictví, dopravě a službách občanům. Krok vyvolal i kritiku mezi českými politiky.

Podle tchajwanské agentury CNA tchajwanská diplomacie požádala o vysvětlení české ministerstvo zahraničí a vyzvala vedení Prahy k sjednání nápravy.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Čínská republika, což je oficiální název pro Tchaj-wan, „nikdy nebude akceptovat jakoukoliv formulaci, která očerňuje suverénní postavení země“. Zároveň uvedlo, že Čínská republika je nezávislý suverénní stát od svého založení v roce 1912.

Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství komunistů v kontinentální Číně stal útočištěm nacionalistů z Čankajškova Kuomintangu. Čínská lidová republika (ČLR) na pevnině i Čínská republika na Tchaj-wanu se pokládají za legitimní představitele čínského národa.

Peking ovšem považuje Tchaj-wan za „dosud neosvobozenou“ provincii ČLR, odmítá jakékoli kroky ostrova směřující k nezávislosti a prohlašuje, že ho přivede zpět pod svou vládu, a to i s pomocí síly, bude-li to nezbytné. Od roku 2008 ale obě strany postupně zlepšují vzájemné vztahy hlavně v oblasti obchodu, podnikání, investic a turistiky.

Tchaj-wan uznávají jen zhruba dvě desítky zemí světa, včetně například Vatikánu. Jde vesměs o malé státy, které jsou na obchodních vztazích s ostrovním státem závislé.

České ministerstvo v tuto chvíli o protestu Tchaj-wanu neví. „Nemám o tom žádné informace, celá věc však pravděpodobně půjde za Prahou, neboť je to její iniciativa,“ řekla mluvčí Michaela Lagronová.