Pojem lítačka se objevuje hned v několika jazykovědných slovnících a elektronických zdrojích. Například Slovník nespisovné češtiny Jana Huga hovoří o lítačce jako o tramvajence (výraz se užívá především na východě Čech a na Moravě), ale také jako o 1. mobilní hlídce, dnes vojenské policii. „Kdyby ten vůl nenapadl tu lítačku, když ho chytli, tak to velitel mohl ještě vzít jako klukovinu, a ne jako dezerci,“ uvádí slovník příklad použití slova.

Podle Velkého slovníku sprostých slov K. J. Obrátila znamená lítačka průjem. Příruční slovník jazyka českého označuje za lítačku letadlo. V tomto případě jde ale o málo užívaný výraz.

Z dalších zdrojů lze vyčíst pro lítačku i význam rybářské olůvko nebo letka. V množném čísle se jako lítačky označují kyvné dveře.

A ještě jeden význam lítačka má, konkrétně v Praze. „Od roku 2010 se tak jmenuje závod v projíždění linek a zastávek Pražské integrované dopravy,“ uvedla pro pořad Selfie z Prahy mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Proč Praha nakonec zvolila název Lítačka? A proč Matěj Stropnický dostal 33 houbiček na mytí koupelny? Podívejte se na aktuální díl zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Stropnického humus jsme vyměnili za 33 houbiček! A proč Krnáčová prosadila „průjem“? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček