Je to moderní výstavba na okraji Prahy blízko nákupního centra. Pro lidi, kteří nechtějí žít s dětmi v rušném centru, teoreticky ideální volba. Jenže s tím se pojí také různé problémy. Už roky si neúspěšně lidé stěžují na zápach v ovzduší.

„Ten zápach je hrozný a objevuje se několikrát týdně, zvláště v letních měsících, říká maminka na procházce s dítětem redaktorovi Blesk.cz. „Ten smrad je strašný, mám štěstí, že bydlím až dole, tady na okraji to lidem nezávidím,“ přidává se postarší dáma, bývalá učitelka.

To není ale jediný problém, místní obtěžuje i špatně vedená kanalizace na křižovatce při výjezdu ze sídliště. „Řešíme to už hodně dlouho, ale bezúspěšně. Nejprve s firmou VaK Beroun a PVK Praha, ale stále se nic nestalo,“ říká starostka městské části Praha-Zličín Marta Koropecká (BPP). A lidé jí dávají za pravdu. „Řešili jsme to už několikrát na výborech i se starostkou, ale prý se s tím nedá nic udělat kvůli předpisům, říká Blesku další obyvatelka sídliště. 

„Je to jako v kuchyni, někomu jídlo nevoní

Četné stížnosti na firmu VAFO Praha, kompostárnu ATEA Praha a kanalizace nakonec lidi přiměly k poslednímu kroku. Vytvořit petici, kterou chtějí poté podat na úřad. „Naše lokalita je v pravidelných intervalech zamořena zápachem po psích granulích a výparů z výrobny zahradního kompostu. Zdrojem odéru, který proniká do našich domů a bytů, jsou dvě společnosti v katastrálním území Chrášťany,“ stojí v textu.

Vzor petice, kterou chtějí občané oslovit Inspekci životního prostředí.

Jednání starostky prý nevedlo také nikam. „Řekli mi pouze, že je to jako v kuchyni a každému voní něco jiného,“ uvedla Koropecká.

Podle výrobny zvířecím krmiv je ale u nich vše v pořádku. Své informace podkládají vyjádřením Inspekce životního prostředí. „Od roku 2013 jsme investovali do biologických vodní praček, které eliminují pachy vzniklé při výrobě. Celkově vyšly na 4 miliony korun. Svůj jasný zájem jsme tedy projevili, po finalizaci projektu proběhlo měření České inspekce životního prostřední, které srovnávalo pachy na konci roku 2013 a v lednu 2016. Srovnání ukazuje, že snížení koncentrace pachových látek dosáhlo 94,1 procenta,“ uvedl po schůzce v centrále firmy pro Blesk marketingový ředitel Martin Šámal. Vina tak nepřímo padá na přilehlou kompostárnu ATEA Praha. 

Sídlo firmy v Chrášťanech
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk

Podle dalších obyvatel sídliště je ale tento zápach horší rok od roku a zasahuje i do dalších městských částí. 

„Můžete to cítit i třeba na Stodůlkách,“ sdělila na závěr Koropecká. Žádné limity v tomto případě nejsou, lidem tedy nezbývá než se obrátit s chystanou peticí na Českou inspekci životního prostředí.

Fotogalerie
5 fotografií