K rozpadu koalice spěla Praha od konce října, kdy zastupitelé v noci najednou odvolali čtyři radní. A to i hlasy koaličních členů. V první polovině listopadu pak definitivně došlo k rozpadu. Místo 11 radních jich tak vládne sedm včetně primátorky.

„Je pravda, že v sedmi se nám pracuje opravdu dobře. Na druhou stranu každý máme hromadu práce. Já kromě kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu mám ještě národnostní menšiny, volný čas, botanickou i zoologickou zahradu,“ řekl Blesk.cz radní Jan Wolf (Trojkoalice).

Podle něj ale město rozhodně nestagnuje. „Můžu dát ruce do ohně za sebe, Janu Plamínkovou i Petra Dolínka, že se snažíme předkládat tisky tak, jak je dostáváme od úředníků,“ dodal Wolf.

Mirovský: Roste vliv úředníků

Jenže právě vliv úředníků považuje jeho kolega z Trojkoalice Ondřej Mirovský za problém. „Z kuloárních informací víme, že někde vládnou spíš úředníci než politici – víc, než je zdrávo. Někteří úředníci tam jsou ještě ze starých struktur, od Pavla Béma (ODS), a lidé, kteří s nimi umějí jednat, jsou ve výhodě,“ varuje Mirovský.

Podle něj je tento stav, kdy Praha má rozpadlou radu, neudržitelný. Fakticky ale takto může vydržet až do příštích voleb. Její pravomoci nejsou nijak omezené, může schvalovat vše jako v kompletním složení.

Dolínek: Stropnický byl destruktivní prvek

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) si také okleštěnou radu pochvaluje. „Řekli jsme si, že budeme pracovat naplno. Osobně se domnívám, že práce rady se zlepšila i proto, že ji opustil destruktivní egocentrický prvek v osobě Matěje Stropnického, a rada se tak může soustředit na kvalitní práci,“ řekl pro Blesk.cz.

A ani primátorka Adriana Krnáčová si nestěžuje. „Nechci říkat, že rada pracuje lépe, protože mám pocit, že i předtím fungovala povětšinou dobře. Samozřejmě občas nějaké spory byly, ale to, jak jsem zjistila, je v politice normální. Pravomoce rady se nijak nezměnily. Naopak si myslím že se nám v poslední době daří schvalovat důležité materiály,“ uvedla pro Blesk.cz Krnáčová.

Rada v nekompletním složení například odhlasovala start pilotního projektu, jehož cílem bude vytvořit kartu Lítačka, která nahradí Opencard. Posvětila také tendr na svoz odpadu za 13 miliard, ukončila přípravu kritizované vyhlášky omezující volný pohyb psů a rozhodla i o tom, že autobusy na letiště budou mít jednotný vzhled.

Kdy vznikne nová koalice, zatím není jasné. Jako nejpravděpodobnější se nyní jeví varianta, kdy se opět dá dohromady ANO, ČSSD a Trojkoalice s tím, že přizvou ODS. V 65členném zastupitelstvu by měli 41 hlasů.

Fotogalerie
5 fotografií