„Železná kramle mě ze všech nálezů fascinuje nejvíce. Jde o ručně kovaný výrobek, je velmi masivní a má značnou délku. Mohla by to být kramle, která spínala jednotlivé bloky pláště mostu, ať už Juditina nebo Karlova,“ řekl architekt Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Je možné, že kramli udělal kovář před šesti sty lety za doby Karla IV. a řeka ji zakonzervovala. Kdyby zůstala na zemi, tak zkoroduje a zmizí. Řeka má významný konzervační potenciál,“ dodal.

Při průzkumu v roce 2014 bylo pod Karlovým mostem nalezeno větší množství úlomků staršího materiálu ze staveb z okolí naleziště i dřevěných pozůstatků různých staveb. Nechyběly ani „novodobé“ nálezy, například různé evropské mince házené pro štěstí do řeky, peněženka s doklady a kondomem nebo odznak z čepice příslušníka bývalé Československé armády. Získané nálezy se nyní vyhodnocují.

Nový průzkum pod Staroměstskou mosteckou věží, který iniciuje Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s NPÚ, začal v pátek a potrvá do 22. února. Jeho cílem je další poznání historie Karlova a Juditina mostu, řeky Vltavy a vltavských břehů. Podle architekta Šefců by se mohly například nalézt pozůstatky velké povodně z roku 1342, která poškodila dvě třetiny Juditina mostu, nebo kousky rozstřílené fasády mostecké věže z roku 1648, kdy zde Pražané bránili přístupu Švédů na Staré Město.

Navazovat bude průzkum říčního dna severně od dosud zkoumaného prostoru, kde lze předpokládat existenci pilířů raně středověkého dřevěného mostu, který byl předchůdcem mostu Juditina.

Podívejte se na některé vylovené předměty:
Fotogalerie
10 fotografií