Na opravu venkovní části a technologického zařízení padnou čtyři miliony korun. „Na to už má Národní technické muzeum zajištěné prostředky. V nejbližší době tedy budou vypisovat výběrové řízení na zhotovitele. Když budeme optimističtí, venkovní část kolotoče by se mohla začít opravovat na podzim,“ řekl Blesk.cz mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Ovšem aby začal kolotoč opět fungovat, je potřeba opravit i interiér. A to znamená dalších 3,6 milionu korun, které ale zatím nejsou k dispozici. „V tuto chvíli je nashromážděno celkem 750 tisíc korun,“ uvedl Vokuš.

Od konce roku 2014 přispívají na opravu interiéru i lidé. Ti posílají peníze na transparentní účet, zatím vybrali 350 tisíc korun.

Úplně prvním dárcem byl starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Přispěl pět tisíc korun. „Snad každý Pražan jezdil v dětství na kolotoči. Je malým zázrakem, že se na Letné takto unikátní kolotoč v původní podobě dochoval. Přál bych si, aby opět mohl sloužit všem obyvatelům Prahy jako vzpomínka na radostné dětství. Hodlám udělat vše pro to, aby se kolotoč v brzké době otevřel,“ sdělil Čižinský.

Uvnitř kolotoče se nacházejí vycpaniny 19 koní různých velikostí, které jsou potažené pravou koňskou kůží, plněné slámou a zdobené skleněnýma očima. Původní sedla a uzdění se dochovala u čtyř koní. Čtyři autíčka jsou buď dřevěná, nebo plechová.

Podívejte se na aktuální i historické záběry kolotoče:

Fotogalerie
8 fotografií