Dát urychleně Kliniku do pořádku se podařilo díky nadšení stovek lidí. „Ti v neděli přišli a po solidárním shromáždění pracovali na domě. Část dělala na zahradě, část uklízela uvnitř a část posedávala. Byla tu velmi radostná atmosféra,“ popsal Blesk.cz člen kolektivu centra Klinika Tadeáš Polák.

Museli jsme například posbírat dlažební kostky. Co se týče vysklených oken, sháníme kontakt na sklenáře, který by byl schopný je ještě tento týden dát do kupy,“ sdělil. Škody zaplatí z příspěvků, které jim lidé poslali. Zatím vybrali 30 tisíc korun.

Od pondělí už Klinika pokračuje v běžném programu. Uspořádala kurzy angličtiny a češtiny, na středu chystají promítání a přednášku. Klinika se mohla stát terčem útoku proto, že pomáhá uprchlíkům, například tím, že pořádala sbírku oblečení.

Před Klinikou zároveň hlídkují policisté. Těch by se mohlo objevit více po celé Praze 3. „Dnes jsem na bezpečnostním grémiu požádala Policii České republiky i městskou policii, aby se více věnovaly otázkám bezpečnosti na území městské části. Nejenom kvůli incidentu v Jeseniově, ale i kvůli tomu, že v těchto dnech probíhá 23. ročník Žižkovského masopustu a shodou okolností v úterý půjde Žižkovem průvod téměř čtyř tisíc lidí. Já bych byla velice nerada, kdyby se Praha 3 stala kolbištěm levicových a pravicových extremistů,“ uvedla starostka Vladislava Hujová (TOP 09).

Policie v souvislosti s útokem na Kliniku vyslechla už několik lidí, nikoho ale zatím neobvinila.

Výpůjčka budovy končí v březnu

V objektu Kliniky dříve přebývali bezdomovci a narkomani. V prosinci 2014 budovu nelegálně obsadili aktivisté a vyklidili ji od odpadků. Policie je původně vyvedla, protože v objektu chtěla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Loni budovu iniciativě Klinika propůjčil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bezplatná výpůjčka končí letos v březnu.