Ráda bych se omluvila všem Pražanům a řidičům, kterým dnes skupinka takzvaných taxikářů znepříjemnila život,“ uvedla Krnáčová s tím, že jim nehodlá ustupovat a slibovat něco poté, co s nimi zažila v minulém roce.

I přesto je Krnáčová ochotná se s taxikáři opět sejít a jednat. Taxikáři ale musí najít způsob, jak město oslovit. „Určitě s nimi nebudeme jednat na základě takového nátlaku, jaký vytvořili dnes. Město se vydírat nenechá,“ uvedla. „Bohužel taxikáři nejsou schopni se domluvit, co chtějí. Několik dlouhých jednání nevedlo k výsledku. Dokonce nám napsali, že dál s námi jednat nechtějí,“ doplnila.

Taxikáři mimo jiné požadují, aby se zvýšila maximální cena za kilometr. Ta nyní činí 28 korun. „Jednali jsme se zástupci všech taxislužeb, jak by se cena měla vyvíjet. Navrhli jsme 32 korun, s čímž nesouhlasili zástupci Asociace koncesionářů v taxislužbě. Žádné relevantní podklady ale nezaslali,“ uvedla Krnáčová.

Nedomluvili se ani na standardech. Magistrát požaduje, aby taxikáři dokázali mluvit minimálně jedním jazykem. „Trváme na tom, aby uměli aspoň jeden jazyk na konverzační úrovni, tedy 500 slov, což zvládne i žák základní školy,“ sdělila primátorka.

Problémy s taxikáři se objevují dlouhodobě. Poslední kontrola v Praze ukázala, že z 11 jízd bylo devět předražených, jeden řidič navíc ani neuměl obsluhovat taxametr.

Odtahovat taxíky policie nemohla

Řada lidí se při pondělní blokádě magistrály divila, že policisté jen přihlížejí a auta například neodtahují. To ale podle radního Libora Hadravy (ANO) nebylo možné.

Kdybychom začali odtahovat, tak bychom zablokovali i jediný volný pruh vozovky. Navíc pokud je u vozidla přítomný řidič, tak vozidlo nelze odtáhnout,“ uvedl Hadrava.