Co vám vadí na tom, že jste součástí Prahy 8?

Jsme nejmenší částí Prahy 8, Karlín zabírá počtem obyvatel asi 10 procent. A s tím se pochopitelně pojí spousta věcí. Třeba menší vliv na rozhodování, jelikož nemůžeme tolik ovlivnit složení zastupitelstva, komunikace s městem je zdlouhavá, jsme na konci seznamu potřeb celé Prahy 8…

A trápí vás vyloženě něco konkrétního, jako například nedostatek parkovacích míst?

To je jedna z věcí. Karlín sám o sobě je atraktivní čtvrť, jenže je atraktivní i pro developery. Když se ve všední den dopoledne podíváte okolo, ulice jsou úplně zacpané auty. Lidé parkují, kde mohou, protože sem všichni dojíždějí. Může za to fakt, že se tu staví nové a nové kancelářské budovy. Dennodenně sem ráno přijede obrovské množství lidí, kteří večer zase odjedou. A pro obyvatele Karlína tady přes den není moc prostoru k pohybu, k zaparkování a tak. To je třeba jedna z věcí.

Uvědomujete si, že po připojení k Praze 7 byste museli měnit údaje na všech smlouvách, byla by s tím spousta práce…

To si uvědomí asi každý, ale lidé, když se stěhují, taky mění doklady a tak dále. Je to administrativa a ta se dá nějak zvládnout. Koneckonců bez práce nic nejde.

V čem je pro vás Praha 7 lepší?

Mně připadá, že Praha 7 je stejně jako Karlín svým zaměřením spíš rezidenční oblastí. To se o dalších částech Prahy 8 říct nedá. Prostě Karlín má trochu jiný ráz, podobný právě Praze 7… Já samozřejmě nemůžu ze svého pohledu posuzovat fungování tamní městské části, ale vstřícnost sedmičky k obyvatelstvu mi připadá lepší, příznivější...

V čem například?

Vezměte si třeba loni zprovozněný přívoz mezi Holešovicemi a Karlínem. Vše zařizovala Praha 7, zatímco Praha 8 se v tom zase až moc neangažovala. Přitom to je záležitost pro obyvatele, jejich spokojenost.

Spojení přívozem je báječné, ale kdybychom se šli podívat na pravý břeh Vltavy, kde je karlínská strana přístaviště, tam je to pekelné. Lidé si to museli sami vyklidit, upravit a vznikl tam takový kulturně-společenský prostor. Do té doby tam byl marast a člověk by se tam bál jít.

Reálně, myslíte si, že odtržení od Prahy 8 vyjde?

Já jsem optimista. Nevím, jestli vyjde, ale může to být nějaký první krok. Co by ta petice mohla minimálně zařídit, je, že se městská část začne víc zajímat o potřeby Karlína.

Na reportáž o odtržení Karlína se podívejte ve zpravodajské show Selfie z Prahy. Dále se mimo jiné dozvíte, proč to v metru tolik fouká i na eskalátorech:

Video
Video se připravuje ...

Vymysleli překvapivé řešení, jak zabránit větrům v metru! A Lítačka byl jen trik. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček