Původně Borhyová tvrdila, že podá žalobu na tehdejšího šéfredaktora. A pokud u soudu neuspěje, zaplatí náklady na dodatečný tisk ze svého zastupitelé.

Nakonec ale na rozhodnutí soudu nečekali. „Zastupitelé hnutí ANO na březnovém jednání zastupitelstva Prahy 8 veřejně přislíbili, že garantují, že výdaje spojené s výtiskem únorového vydání časopisu Osmička nepůjdou k tíži městské části. Nadále jsou zastupitelé přesvědčeni, že ke dvojímu výtisku došlo v důsledku úmyslného protiprávního jednání bývalého šéfredaktora. Aby ale naplnili veřejný příslib, poskytli zastupitelé městské části Praha 8 peněžitý dar odpovídající výši celkových nákladů na únorový výtisk časopisu Osmička jako garanci,“ sdělil Blesk.cz mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Borhyová, která viní šéfredaktora z toho, že záměrně poslal do tiskárny nehotovou verzi časopisu, totiž zatím trestní oznámení nepodala. „Žalobu však právníci připravují a bude včas podána,“ ujistil Vořechovský.

Borhyová se vyhne stíhání

Proč tedy najednou Borhyová a její spolustraníci škodu uhradili a nečekali až na rozhodnutí soudu, jak původně chtěli? Zřejmě proto, že na Borhyovou někdo podal trestní oznámení a jí hrozily až dva roky ve vězení. Ovšem tím, že částku zaplatili, už nemá policie důvod se oznámením zabývat. Ostatně i mluvčí Vořechovský potvrdil, že policie žalobu zatím neřešila a teď už ani nemá důvod, jelikož neexistuje škoda.

Uhrazení částky žádal po zastupitelích ANO také šéf hnutí Andrej Babiš. Loni Blesk.cz řekl, že ten, kdo chyboval, by se měl k problému postavit čelem. „Určitě budeme chtít, aby dali vše do pořádku. Pokud pochybili, měli by škodu samozřejmě zaplatit,“ dodal tehdy.