Podle autorů petice bylo začlenění Karlína do Prahy 8 v roce 1960 historickým omylem, který je třeba napravit. Karlín se podle nich zásadně liší od sídlištních čtvrtí Bohnice, Čimice či Kobylisy, které jsou také součástí Prahy 8.

„Obyvatele Karlína trápí jiný druh problémů, než s jakými se potýkají sídliště na severu hlavního města. Kromě parkování, houstnutí dopravy uvnitř Karlína či akutního nedostatku míst ve dvou zdejších základních školách je to přílišná vstřícnost vedení městské části k zájmům developerů,“ tvrdí Jana Klimková ze spolku Karlín sobě, která je spoluautorkou petice.

Pod dokument za první den získali 260 podpisů. Jakmile dosáhnou 520, bude se muset jejich požadavkem zabývat zastupitelstvo.

Jelikož není možné, aby se Karlín úplně osamostatnil, chtějí se autoři petice připojit k Praze 7, která se nachází přes řeku.

A starosta Prahy 7 je připraven jednat. „Každou petici bereme vážně. Až ji projedná Praha 8, rádi ji probereme na našem zastupitelstvu. Důležitá bude podpora Karlíňanů, stanovisko Prahy 8 i názor občanů Prahy 7,“ řekl Blesk.cz starosta Jan Čižinský.

Radní Prahy 8: Považujeme to za recesi

Naopak v Praze 8 s požadavkem autoři petice narazí. „Není to reálný požadavek. A už vůbec ne připojení k Praze 7, která nemá s Karlínem nic společného,“ řekl Blesk.cz radní Prahy 8 Matěj Fichtner (ANO).

Podle něj Karlíňané s radnicí o požadavku na odtrhnutí zatím ani nejednali. „Tuto snahu považujeme za recesistickou aktivitu,“ dodal Fichtner.

Podívejte se, jak Karlín vypadá:

Fotogalerie
11 fotografií