Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blanka, průjmy i signál v novém metru. To jsou hlavní pražské události roku

/
  • Klíčové pražské události roku 2015: Otevření Blanky, nakažené Dejvice i nový úsek metra
    29. prosince 2015 ● 06:15

    V roce 2015 zažilo hlavní město řadu významných okamžiků. Po letech odkladů se otevřel tunelový komplex Blanka, Dejvice byly několik dní bez kohoutkové vody, v metropoli se konalo hokejové mistrovství světa, rozpadla se koalice a konečně začala oprava Národního muzea. Pojďte si připomenout, co zásadního se během končícího roku událo.

  • 1.

    Otevření tunelu za 37 miliard

    19. září 2015 – datum, které se zapsalo do historie. Ačkoliv tomu už mnozí nevěřili, první řidiči projeli tunelovým komplexem Blanka. Ten výrazně zkracuje cestu z Holešovic na Smíchov. Skládá se ze tří tunelů – Brusnického, Dejvického a Bubenečského. Každým z nich denně projede bezmála 70 tisíc aut. Nejvíce v pátek, nejméně v neděli.


    Zatímco Praze 7 Blanka ulevila, v Praze 6 jsou kolony větší. Především v okolí Vítězného náměstí.

     

    Magistrát uvádí, že tunelový komplex vyšel na 37 miliard. Firmy, které měly stavbu na starost, ale občas přicházejí s dalšími fakturami.

     

     

    Prvním řidičem v tunelu Blanka po otevření byl Ital Franco ve starém fiatu
    Autor: Blesk - Matěj Smlsal

  • 2.

    32 tisíc lidí bez vody

    Koncem května se ocitlo na týden bez kohoutkové vody asi 32 tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče. Kvůli stáří sítě i špatnému vedení vodovodu a kanalizace se do trubek dostaly bakterie. Ty způsobily střevní potíže čtyřem tisícům lidí, řada z nich skončila dokonce v nemocnici.

     

    Pražským vodovodům a kanalizacím přišlo 5 800 žádostí o odškodnění. Pojišťovna zatím vyplatila přes 30 milionů korun.


     

    Pražané museli vyrazit pro pitnou vodu do cisteren.
    Autor: Foto Blesk- Petr Novotný

  • 3.

    Bortila se koalice, až se rozpadla

    Pražskou koalici, složenou z ANO, ČSSD a Trojkoalice, provázely spory od počátku. V průběhu roku ale gradovaly a v listopadu se nakonec uskupení rozpadlo.

     

    Nyní vládne Praze v omezeném počtu radních. Zároveň se rodí koalice nová, v níž by ale nemělo zastoupení ANO ani ČSSD. Pokud jednání dopadnou, začne městu koncem ledna vládnout TOP 09, Trojkoalice, Piráti a nezávislí s podporou ODS.

     

  • 4.

    Prodloužené „áčko“, navíc se signálem

    V dubnu získala trasa metra A čtyři nové stanice – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol.

     

    Stavba za 20 miliard korun má ale několik neduhů. Na Veleslavíně, odkud jezdí lidé s kufry na letiště, zapomněli postavit eskalátory. Na nástupiště Bořislavky zatéká voda a zároveň tu chybí zastřešení vstupů z tramvajových ostrůvků, takže do vestibulu prší.

     

    Pozitivní je, že po měsících dohadů konečně dopravní podnik uzavřel s mobilními operátory smlouvy na pokrytí nových stanic a tunelů mezi nimi signálem. Od prosince je tak možné v této části trasy telefonovat a surfovat na internetu. Příští rok začnou operátoři pokrývat i úsek „céčka“ mezi Muzeem a Roztyly.

     

     

    Metro A se dočkalo v roce 2015 prodloužení do stanice Nemocnice Motol.
    Autor: David Malík

  • 5.

    Zbořili historické domy v Bubnech

    V září zdemolovaly bagry historické budovy v areálu nádraží Bubny. Proti tomu protestovala Praha 7 i primátorka Krnáčová, ale marně. Demoliční výměr existoval řadu let, a společnost CPI tedy měla právo baráky zbořit.

     

    V budoucnu má v Bubnech vzniknout město ve městě s byty, kancelářemi, ale i školou či univerzitním kampusem.

     

     

    Takto bagry demolují historické objekty v areálu nádraží Bubny.
    Autor: Blesk.cz

  • 6.

    Rekordní Prague Pride

    Prahou letos už popáté prošel průvod v rámci festivalu Prague Pride. Podle organizátorů se ho zúčastnilo až 35 tisíc lidí, přičemž do tohoto čísla se počítají i davy přihlížejících. V rámci týdenního festivalu Prague Pride se konalo celkem přes 120 akcí, mimo jiné koncertů, přednášek či divadelních představení.

     

     

    Celebrity v čele průvodu
    Autor: Karel Kopáč

  • 7.

    Začal jezdit oblíbený přívoz

    S nevídaným úspěchem se setkal nový přívoz, který od srpna brázdil Vltavu. Jmenuje se HolKa a začal vozit cestující z Holešovic přes Štvanici do Karlína.

     

    Během zkušebního provozu, který skončil 1. listopadu, ho využilo přes 19 tisíc lidí, 2 240 psů, 750 kočárků a 612 jízdních kol. Praha 7 už vyjednává, aby přívoz mohl jezdit i v dalších letech.

     

     

    …rozbitím lahve šampaňského o zábradlí.
    Autor: Blesk - Matěj Smlsal

  • 8.

    140 let MHD

    Významné výročí oslavil dopravní podnik. Letos to bylo 140 let od chvíle, kdy začala fungovat MHD. V rámci slavení projel Prahou tramvajový průvod, který vedla historická souprava – takzvaná koňka – a uzavírala ho nejmodernější tramvaj Škoda 15T ForCity.

     

    Prahou projel průvod tramvají. Dopravní podnik slaví 140 let MHD v metropoli.
    Autor: ČTK

  • 9.

    Místo Opencard papírové kupony

    Magistrát se potýkal s problémy při vydávání nových karet Opencard. I kvůli tomu od jara znovu cestujícím nabízí alternativu – papírové jízdní kupony. S vlastníkem práv k projektu, firmou eMoneyServices, se město soudí. Politici slibují, že problematický projekt Opencard do dvou let nahradí modernější systém. Lidé si budou moci kupony nahrávat třeba do telefonu.

     

    Pražany ale potěšil fakt, že roční kupon MHD zlevnil o tisícovku. Stojí 3650 korun, to znamená desetikorunu na den.

     

  • 10.

    Stávka taxikářů

    V centru Prahy protestovaly v červenci stovky taxikářů proti plánu primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zpřísnit zkoušky pro řidiče taxi a všechny je přezkoušet. Stávky ohlásili taxikáři ještě několikrát, nakonec k nim ale nedošlo, neboť Krnáčová jim vždy něco slíbila.

     

  • 11.

    Opravuje se Národní muzeum

    Na jaře začala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která je v havarijním stavu. Opravuje ji několik firem. Rekonstrukce má trvat do konce roku 2018 a vyjde na 1,35 miliardy korun.


    Opravy ale skončily na další významné památce – Národním divadle. Po třech letech má zrenovovanou fasádu.


     

    Tříletá rekonstrukce Národního muzea začala v dubnu.
    Autor: Blesk - Petr Novotný

  • 12.

    Praha plná hokejistů

    V hlavním městě a Ostravě se letos konalo mistrovství světa v hokeji. V Praze se odehrálo už podesáté. Český tým skončil čtvrtý.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy