Jak jsme již sdělili v níže uvedené videoreportáži, vánoční trhy jsou místo, kde lze snadno koupit předražené zboží. Někteří stánkaři prodávají menší trdelníky, jiní zase nasazují vysoké ceny i za obyčejnou vodu. Ten, na kterého jsme upozornili my, prodával půllitrovou PET láhev s vodou za 60 korun.

Video
Video se připravuje ...

Co kazí vánoční trhy? Šizené trdelníky! A kde je nejhorší přechod? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

„Je to prodejce, který má nájem a který si tam prodává svůj sortiment. Samozřejmě si i sám určuje ceny. Naše ceny za vodu v PET lahvích se pohybují mezi 30 až 35 korunami,“ sdělila Hana Tietze. „My máme vodu za 35 korun a někdo jiný za 60 korun. Neovlivníme prostě prodejce, aby ji neměl. Samozřejmě můžeme příště říct, že už ho nevezmeme, ale na druhé straně má Pražskou šunku, kterou všichni milují,“ dodala.

Uznala ovšem, že zmíněná cena se jí zdá skutečně vysoká. A po naší videoreportáži se věci daly do pohybu. Cedule s nabídkou zmizela a objevila se jiná s příznivějšími cenami. Stánkař srazil cenu u nealko nápojů o 10 na 50 korun za láhev. V případě vody zlevnil z 60 na 40 korun. Upravil zároveň ceny za čaj a kávu, kde místo 50 korun zákazník nyní zaplatí 40 korun.

„S prodejcem jsme hovořili,“ ujistila den poté mluvčí. „Podle jeho vyjádření šlo o chybu, původní cedule s cenami umístil na stánek z jiné akce. Nyní je již vše v pořádku.“ Jak dlouho a kolika lidem ovšem účtoval prodejce vyšší ceny z „jiné akce“, se již nedozvíme.

Fotogalerie
14 fotografií