Stažení dokumentu prý iniciovaly ANO a ČSSD. Důvodem je podle nich nestabilní situace ve vedení města, rozpočet má schválit nová koalice – v Praze nyní vládne sedm radních z řad ANO, ČSSD a Trojkoalice. Jak bude nové vedení města vypadat, zatím není jasné, žádné z politických stran se dosud nepodařilo vyjednat v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů.

Rozpočtové provizorium? Totální selhání!

Praha už začala chystat rozpočtové provizorium. To by městu dovolilo platit pouze běžné výdaje a nemohlo by investovat. Příprava provizoria překvapila Trojkoalici. Byla připravena pro rozpočet hlasovat. Je to politikaření a totální selhání ANO a ČSSD, řekl Wolf.

Rozpočtové provizorium bude vždy na měsíc ve výši jedné dvanáctiny letošního rozpočtu, kdy byly schváleny výdaje 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy korun.

"Rozpočtové provizorium jsme zažili letos na začátku roku a vypořádali jsme se s ním. Nyní nás čeká stejná situace a kolegové z odboru (magistrátu) už jej začali chystat," řekla Kislingerová.

Zástupci ANO a ČSSD z rozpočtového provizoria obvinili Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN). "Přípravou rozpočtového provizoria reagujeme na nezodpovědný přístup Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), jejíž hlasování je nepředvídatelné," řekla Kislingerová.

Proti tomuto tvrzení se postavili radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL) a Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN). Podle nich si vzaly ANO a ČSSD Pražany jako rukojmí.

Původní plán

V předloženém návrhu rozpočtu Praha počítala s příjmy ve výši 43,6 miliardy korun a výdaji ve výši 58,7 miliardy, rozdíl město dorovná ze státních příspěvků, které dostává každoročně vždy zhruba v pololetí. Na investice bylo v dokumentu vyčleněno 12,7 miliardy, tedy zhruba jako letos.

Po loňských volbách vládly v Praze ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Koalice se rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních. Spory mezi stranami se dál vyhrotily minulý týden, když zastupitelstvo odvolalo předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD). Trojkoalice deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS.