Tak dlouho chodili se džbánem pro vodu, až se na pražském magistrátu skutečně ono pověstné ucho utrhlo. Spojenectví ANO, ČSSD a Trojkoalice skončilo v hořících troskách a nyní se vyjednává, kdo půjde s kým.

Do ANO se však hned po počátečních jednáních ostře navezla pražská zastupitelka Alexandra Udženija z ODS. „ANO v čele s Krnáčovou je zcela zodpovědné za totální destrukci a chaos v Praze. A proto jsme po krátkém jednání řekli ANO jasné NE,“ uvedla ve čtvrtek odpoledne na Twitteru. 

Pokračuje tak ve svých atacích na Krnáčovou, která podle ní do čeho šlápla, to udělala špatně. „Já si myslím, že opravdu pravý důvod, proč to nefunguje na magistrátě, je klub ANO a primátorka paní Krnáčová. Jak se říká: ryba smrdí od hlavy,“ říkala v úterý Udženija na Rádiu Impuls. 

ANO se již vydalo jednat i s TOP 09, šéf pražských zastupitelů z Topky Václav Novotný, o kterém se spekuluje jako o možném kandidátovi na primátora, však příliš pochvalných slov také neměl. „ANO promarnilo dva dny, kdy mělo zakázáno s námi mluvit,“ řekl Novotný ČTK. A dodal, že Topka bude primárně jednat s ostatními demokratickými stranami.

Video
Video se připravuje ...

Kalousek o ANO Lukáš Červený, Václav Lang

Novotný se do ANO pustil ostře poté, co se ve studiu Blesk.cz o možné spolupráci Topky s babišovci rozpovídal pravděpodobný budoucí šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten upozornil, že je dojednání koalice na jeho pražských kolezích.

Krnáčová: Koaliční rozhovory jsou na počátku

Dostává se ANO skutečně na vedlejší kolej? Podle primátorky Krnáčové jsou koaliční rozhovory teprve na samotném začátku a vše je podle ní otevřené. „Většinu v zastupitelstvu zatím nikdo nemá,“ uvedla ČTK Krnáčová.

Její bývalý koaliční partner ČSSD zatím situaci komentuje zdrženlivě. „Musíme se v klubu dohodnout co a jak a podle toho se rozhodneme,“ dodal primátorčin náměstek a člen vyjednávacího týmu ČSSD Petr Dolínek.

Fotogalerie
8 fotografií