Zástupci sociální demokracie na zasedání pražské rady řekli, že v Trojkoalici (KDU-ČSL, SZ a STAN) už nemá důvěru. Situaci označili za rozvod. O konci spolupráce na radnici už přitom před téměř třemi týdny mluvil jeden z trojkoaličních radních – lidovec Jan Wolf.

Příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva minulý týden. „Hlasovali proti všem dohodám. Jedná se o regulérní rozvod,“ řekl pražský lídr ČSSD Miloslav Ludvík. Sociální demokraté proto z jednání předčasně odešli. „My jsme dnes jednání opustili s tím, že naše důvěra k Trojkoalici je na bodě nula a za těchto předpokladů si nedovedeme představit další spolupráci,“ řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina.

Trojkoalice: Dnes je den nula

Koalice je mrtvá i podle Trojkoalice. „Došlo na naše slova, že koalice je mrtvá,“ řekl starosta Prahy 4 a předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek. Rovněž uvedl, že radní za Trojkoalici zatím zůstávají ve svých funkcích.

Prioritou rady by přes rozkol mělo zůstat schválení rozpočtu hlavního města tak, aby městské části mohly plánovat výdaje a investice a nemusely se spoléhat na rozpočtové provizorium. Jednat by o něm měli už ve čtvrtek.

„Dnes je den nula. Zítra je den jedna těch jednání. Nebudeme to zdržovat, sejdeme se určitě s Piráty, TOP 09 a ODS. Ty počty jsou jednoduché,“ dodal Štěpánek. „My jsme ochotni jednat se všemi,“ poznamenala také radní za STAN Jana Plamínková. Trojkoalice dokonce mluvila o možnosti výměny pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO).

„Začínáme s čistým stolem,“ řekl k dalším vyjednáváním také Ludvík. ČSSD si již před několika týdny odhlasovala, že bude při sestavování městské rady spolupracovat s ANO.

Krnáčová: Nevylučuji nic

„Sešli jsme se, abychom si vysvětlili, co se stalo na tom minulém zastupitelstvu. Nedostali jsme uspokojivou odpověď a ČSSD se rozhodla odejít,“ komentovala rozpad primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Nevylučuji nic,“ dodala pak k možnostem vyjednávání nové radniční koalice. Hnutí ANO nebude jednat pouze s klubem TOP 09.

Koaliční krizi odstartovalo říjnové jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři radní, a to i hlasy koalice.

Ke konci koalice přispěly velkou měrou právě rozpory uvnitř pražské buňky hnutí ANO. Z jejího vedení se po tlaku Babiše poroučela starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, jejím nástupcem bude zřejmě ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

ANO, ČSSD a Trojkoalice měly v pražském zastupitelstvu těsnou většinu 33 z 65 křesel.