Strom, který dosahuje výšky 23 metrů a rostl 50 až 65 let, stojí na pozemku soukromé firmy. Ta ho přihlásila do soutěže právě kvůli plánovanému kácení.

Nechtěli jsme jen tak zničit hezky rostlý strom, ale projekt nových parkovacích míst, která jsou pro rozvoj společnosti důležitá, bohužel neumožnil jeho zachování. Rozhodli jsme se proto, že částku deset tisíc korun, kterou jsme za vhodný tip získali, ještě znásobíme a vysadíme v okolí parkoviště menší stromy jako náhradu,“ upřesňuje jednatel společnosti Pavel Mooz.

Smrk prošel ve čtvrtek dendrologickým průzkumem. Ten prokázal, že je zdravý a s instalací na Staroměstském náměstí nebude problém.

„Strom, který jsme vybrali, byl jednoznačně nejhezčí ze všech nabízených. Navíc je opravdu lehce dostupný, takže se bude jistě dobře upevňovat a odvážet. Už šest let pro Prahu získáváme stromy nikoliv z lesů, ale osamocené, které by musely být z různých důvodů stejně pokáceny,“ uvedl Petr Hozák, provozní ředitel firmy Taiko, která trhy pořádá.

Kácet budou strom v neděli 22. listopadu, trhy začínají na Staroměstském náměstí v sobotu 28. listopadu a potrvají až do Tří králů.