Právě 60 milionů podle Copa Retail vyjadřuje úsporu, které mohlo město dosáhnout, kdyby loni v létě přijalo nabídku slevy.

Praha má palác pronajatý od roku 2006 na 20 let, za nájem zaplatí dohromady více než čtyři miliardy korun. Společnost Copa Retail nabídla městu slevu v celkové výši 500 milionů, a to v případě, že se vzdá předkupního práva na palác. Praha, která už s firmou prohrála dva soudní spory, tvrdila, že se bude chtít domluvit. A Copa právě upozorňuje na to, že se stále nic neděje.

Vozidlo je viditelnou připomínkou toho, že hlavní město Praha dosud nic aktivně nepodniklo k tomu, aby navázalo dialog s majiteli Škodova paláce, s nimiž se soudí o výši nájemného. Vedení města nijak neusiluje o možnou úsporu 135 000 korun denně. Město totiž zjevně nedokáže zorganizovat jednání a nelézt jiné řešení než pokračovat v nákladné soudní při,“ řekla Blesk.cz Abigail Schaeffer z firmy Copa Retail, která je majitelem Škodova paláce.

Praha před půl rokem založila pracovní skupinu, která měla problém řešit. Ani ta ale zatím nepřinesla žádné viditelné výsledky.

Když Praha před dvěma týdny prohrála soudní spor, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) opět slíbila, že budou s Copa Retail jednat. „Naším cílem je docílit úspor z nájemného a ulehčit tak pražskému rozpočtu. Hlavní město je připraveno postupovat podobně jako majitel Škodova paláce, tedy, že bude se společností Copa Retail jednat i mimosoudně,“ uvedla.

Ostatně s Abigail Schaeffer ze společnosti Copa Retail jednala Krnáčová loni. To ji ale málem stálo křeslo primátorky. Ukázalo se totiž, že Schaeffer řekla Krnáčové, ať vymění právníky, které město zastupují. To se stalo. Zároveň jí některé doporučila, z nichž jedni zakázku nakonec získali.

Po čtvrteční demonstraci se k tématu vyjádřil mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Společnost svým zveřejněným prohlášením klame veřejnost, když tvrdí, že Praha bezdůvodně nevyužívá nabízených slev z nájmu Škodova paláce. Nabídka slevy z nájemného není bezpodmínečná a pro Prahu ani zdaleka tak výhodná, jak ji strana pronajímatele prezentuje. Naopak, nabídka slevy je podmíněna řadou požadavků majitele Škodova paláce, jednak stažením žalob, kterými Praha zpochybňuje platnost a mravnost výše nájemného, a jednak řadou požadavků na změny nájemní smlouvy ve prospěch pronajímatele,“ sdělil.

Fotogalerie
7 fotografií