První lokalitou, kam Praha 4 zvířata přivedla, je rozlehlý ekopark v ulici Za Mlýnem. „Je to varianta, jak udržovat plochy zeleně přirozenou, ekonomicky nenáročnou a zároveň atraktivní formou,“ sdělil radní pro životní prostředí Ondřej Růžička (nezávislý). Pokud se ovce a kozy osvědčí, městská část jich příští rok objedná víc.

Takový způsob „sekání“ trávy se vyplácí. Nejenže je výhodnější finančně a nedělá rámus, ale přírodě také prospívá. Zachraňuje vzácné organismy i rostliny. Navíc ovce trávník rovnou hnojí.

Například na loukách, které patří pražskému magistrátu, funguje spásání už několik let. „Máme vždy na rok stanovený harmonogram, kde a kdy se budou stáda nacházet,“ prozradil Jiří Rom z oddělení péče o zeleň.

Pást se budou do konce října. „Teď je máme v Pitkovické stráni, na Ctiradu a v Čimickém údolí. Příští rok se s nimi opět počítá,“ uvedl hospodář Antonín Zeman, jemuž stáda patří.

V Brně tolik ploch ke spásání nemají

Ovce se ale objevují i jinde v Česku. Mají je třeba v části Brno-jih.

Na dalších městských plochách už ale nejsou. „Například u Brněnské přehrady, kde trávu sekáme, si kvůli terénu ani nedokážu představit, že by tam zvířata mohla spásat,“ prozradila Monika Neshybová z Lesů města Brna.

Například do Krkonošského národního parku tento rok přivezli dva tisíce zvířat. A vlastní stádo si letos pořídila i obec Výrovice na Znojemsku. Pro příští rok si nechají jen pár kusů, zbytek prodají nebo snědí.

Tématu ovcí, které nahrazují sekačky, se věnoval i jeden z dílů zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Selfie z Prahy: Problém s wi-fi v nové tramvaji. A proč si město pronajalo ovce? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček