Bývalá trafostanice ve Vysočanech fungovala od roku 2006 jako rezidence pro umělce, galerie i místo pro koncerty. Věnovala se především všem možným formám pouličních umění.

Původně dvouletá smlouva na pronájem pozemku, kde Trafačka stála, byla díky krizi v roce 2009 prodloužena - plány na demolici a výstavbu administrativní budovy finanční krize zbrzdila. Majitel ale před časem začal stavbu znovu plánovat, měl by jí ale být dům s byty a obchody.

V Trafačce se uskutečnilo ve jménu DIY (Do It Yourself) více než 150 výstav, koncertů, workshopů, festivalů, přehlídek, projekcí a divadelních představení. Trafačce se přezdívalo Chrám svobody podle podtitulu dokumentárního filmu, který o prostoru a dění v něm a kolem něj natočili Saša Dlouhý a Roman Vávra.

Zakládajícími členy Trafačky byli Jan Kaláb, Michal Cimala a Jakub Nepraš a působili v ní od počátku až do jejího konce. Ateliéry prošli i další umělci jako například Jakub Matuška či Roman Týc.

Kdybych to měl říct s nadsázkou, tak Trafačka byla pro mě něco jako přetlaková komora mezi Akademií výtvarných umění a volným prostorem, kterým jsem měl už na vlastní pěst doputovat k nějaké galerii," řekl Matuška aka Masker. „Bylo fajn se tam potkávat s dalšími kosmonauty i to, že jsme měli s kadetkou Svetlanou Fialovou možnost se schovávat a makat na svých věcech ve vlastní kajutě,“ vzpomíná někdejší pouliční umělec, který se už zcela přesunul do galerií.

Fotogalerie
5 fotografií