Tunelový komplex Blanka obstál, většinou ulic jezdí méně aut než dřív. Nejvíce je to vidět v Praze 7.

„Situace ve Veletržní, Korunovační a Milady Horákové je lepší. Je to sice krátká doba na hodnocení, ale tyto tři ulice jsou lepší. A nemám ani zprávu, že by to někdy bylo výrazně horší než dřív,“ řekl Blesk.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Právě zmíněné tři ulice se dennodenně potýkaly s kolonami.

Obavy, že výrazně zhoustne doprava v ulici V Holešovičkách, se nakonec nepotvrdily. Hustší provoz ale zaznamenávají v Trojské.

Naopak v městské části Praha 6 zatím nejásají. Tunely sice ulevily úseku mezi Prašným mostem a Špejcharem, ale okolí Vítězného náměstí trpí.

Svatovítská, která vede od Milady Horákové právě k náměstí, většinu dne stojí. „Moje vlastní zkušenost z pondělí je, že to tam vypadá stejně jako dřív. Očekávám ale ještě radikální zhoršení, protože nový tunel je důvodem, proč jet Svatovítskou. Ať už chci jet do něj, nebo z něj,“ zhodnotila místostarostka Prahy 6 Petra Kolínská (zelení).

Podle ní se už v neděli znatelně zhoršila doprava v Patočkově ulici. A problémy se v ní objevovaly i během pondělí.

Kolony na Plzeňské a Radlické, méně aut u Vltavy

V Praze 5 byli z provozu po otevření komplexu Blanka překvapeni. Čekali totiž, že se uleví Hořejšímu nábřeží, které svádí dopravu z jihu republiky.

„Mysleli jsme si, že dojde k odlivu aut, která pojedou z jihu, tedy od Strakonické či Barrandovského mostu, do centra. To se ale nestalo,“ sdělil Blesk.cz radní pro dopravu Prahy 5 Petr Hnyk (zelení).

„Překvapivě se ale snížil počet řidičů, kteří jezdí ze západní části Prahy a směřují přes Smíchov do centra. Ve Vltavské máme pokles 15 procent, což je docela významné,“ uvedl radní.

Velké kolony se podle něj tvoří v Plzeňské. Za to ovšem může hlavně fakt, že se tu opravuje tramvajová trať. „Problémy jsou ale i v Radlické,“ dodal Hnyk.

Menší kolony na magistrále

Blanka má pozitivní vliv na dopravu v centru Prahy. Řidiči si od rána na sociálních sítích pochvalovali, že na magistrále jsou mnohem menší kolony. Především ve Wilsonově ulici.

„Těšíme se tedy na spolupráci s magistrátem ohledně zúžení Legerovy a Žitné ulice,“ reagoval na dobré zprávy o menších kolonách radní pro dopravu Prahy 2 Jan Korseska (ODS).

Podívejte se, jak vypadalo slavnostní otevření tunelového komplexu Blanka:

Video
Video se připravuje ...

Blankou projeli první řidiči. Krnáčová se všem omluvila, Duka tunelům požehnal. Matěj Smlsal, Lukáš Červený