V průvodu bylo asi 40 tramvají od těch nejstarších až po nejmodernější, zařazena byla i takzvaná koňka, která vyjela 23. září 1875 jako první vůz MHD v Praze.

Tramvaje se začaly řadit od křižovatky u Národního divadla směrem ke Karlovu mostu a Křižovnické ulici, řada čtyř desítek vozů pak dosáhla až na Klárov. Již od 9 hodin se na nábřeží začaly shromažďovat davy lidí, kteří si mohli vozy prohlédnout nejen zvenku, ale i zevnitř.

Samotnému výjezdu tramvají předcházely projevy primátorky Adriany Krnáčové (ANO), jejího náměstka Petra Dolínka (ČSSD) a generálního ředitele DPP Jaroslava Ďuriše. Všichni byli oblečeni v dobových kostýmech. „Velký dík za toto jubileum patří především vám, Pražanům, kteří MHD v tak hojné míře využíváte,“ řekl Dolínek.

Ďuriš pak poděkoval současným i minulým zaměstnancům DPP. Krnáčová ve své řeči, kterou se snažila přizpůsobit mluvě před 100 lety, vyzdvihla prozíravost někdejšího vedení města, které vznik MHD umožnilo.

Od koňky po Škoda 15T For City

V čele průvodu byla historická tramvaj a hned za ní vyjela koňka. Otevřený vůz táhli dva koně. V průvodu byly vozy z celé historie včetně populární tramvaje T3.

Celou řadu uzavírala nejmodernější tramvaj Škoda 15T ForCity. Zájemci mohli vidět i některé technické vozy, třeba mazací tramvaj nebo automobily s plošinami, které jsou využívány k opravě trolejí.

Zástupy lidí byly nejen na Smetanově nábřeží, ale prakticky po celé délce trasy průvodu. Ten vedl po Národní třídě, přes Václavské náměstí, poté tramvaje jely Dlážděnou a přes náměstí Republiky a Štefánikův most zamířily na smyčku ve Stromovce.

DPP letos oslavil nejen 140. výročí vzniku pražské MHD, ale autobusovým průvodem si připomněl v červnu také 90. výročí zahájení pravidelné autobusové dopravy. Ta začala jezdit v roce 1925. První autobus sice vyjel již v roce 1908, avšak jejich provoz byl na řadu let přerušen.

Kdy (ne)má cenu mačkat tlačítka na otevírání dveří v MHD? Experimenty s řidiči na magistrále. A jak se lidé baví na účet Blanky? Podívejte se na nový díl zábavně-zpravodajského pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Semaforový chaos na magistrále! A čudlíky v MHD jsou chytřejší, než si myslíte Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček