„Vzhledem k tomu, že dovolání směřuje proti rozhodnutí odvolacího soudu, proti němuž není tento mimořádný opravný prostředek přípustný, Nejvyšší soud je odmítl,“ stojí v usnesení.

Znamená to, že soud v kauze nenašel žádnou významnou a dosud nevyřešenou právní otázku ani nezjistil odklon od ustálené rozhodovací praxe. Usnesení je z letošního července, ve čtvrtek soud zpřístupnil na internetu plné odůvodnění.

Smlouvu s Deylem zahrada uzavřela v roce 1996. O tři roky později, ještě před dokončením díla, od smlouvy odstoupila. Zahrada požadovala vrátit již vyplacené peníze.

Soudy v letitém sporu nakonec dospěly k závěru, že suma architektovi náleží za práci vykonanou před ukončením smlouvy a jako náhrada vynaložených nákladů.

V jiném soudním sporu se Deyl domáhal zaplacení víceprací na projektu skleníku. Zahrada letos v lednu informovala, že spor skončil smírem, Deyl měl dostat do 15 dnů více než 1,1 milionu korun. Deyl navíc žaloval zahradu také kvůli údajnému porušení svých autorských práv, jež spočívalo v předání projektu jiným osobám a firmám.

Výstavba Faty Morgany se nakonec oproti původním odhadům několikanásobně prodražila a přišla na 200 milionů korun. Kvůli předražení musel odejít z funkce někdejší šéf zahrady Jiří Haager.

Fotogalerie
11 fotografií