S návrhem odebrat Stropnickému další kompetence přišla na jednání rady ČSSD. Náměstek tak už nebude mít pod sebou Institut plánování a rozvoje, který zodpovídá za plánování výstavby ve městě – mimo jiné připravuje metropolitní plán.

Náměstek Petr Dolínek (ČSSD), jehož strana hlasování vyvolala, nechtěl krok příliš komentovat. Je to technická záležitost, nikoli záležitost politická. Je to věc rady, nikoli médií,“ uvedl. Na další dotazy už odpovědět odmítl.

Stejně jako v případě stavebních předpisů, které Stropnickému odebrala rada v srpnu, převzala Institut plánování a rozvoje do své gesce primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

ANO a ČSSD navíc požádaly Trojkoalici, aby Stropnického vyměnila. To ale uskupení, jehož součástí jsou zelení, lidovci i Starostové a nezávislí, odmítá.

Šéf zelených: Je to plivnutí do tváře

Rozhodnutí rady je podle mého názoru na úrovni plivnutí do tváře koaličnímu partnerovi – Trojkoalici. Místo snahy o řešení situace, způsobené předchozím chybným zásahem do kompetencí ve věci pražských stavebních předpisů, ČSSD a ANO situaci hrotí omezováním kompetencí Trojkoalice. Tato situace je extrémně vážná a svoláváme krizové setkání našich zastupitelů k dalšímu postupu,“ sdělil šéf pražských zelených a zastupitel Trojkoalice Ondřej Mirovský.

Přímo Stropnický považuje krok rady za účelový a vidí za ním tlak developerů.

O dalším osudu magistrátní koalice budou politici všech stran jednat ve čtvrtek.

Podívejte se na nový pořad Selfie z Prahy. Reportér Matěj Smlsal vám každý pátek přináší zprávy z metropole zábavnou formou:

Video
Video se připravuje ...

Selfie z Prahy: Problém s Wi-Fi v nové tramvaji. A proč si město pronajalo ovce? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček