Krnáčová ve funkci nešetřila ostrými výpady, kdy projektanty tunelu Blanka označila ze deb*ly nebo otevřela novou část metra A. Také se uklikla v kauze nájmu za Škodův palác, pohádala se s taxikáři, ale zdědila i další problémy. Třeba zpropadenou Opencard.

Primátorkou je od listopadu 2014. Ve své funkci se doposud musela potýkat s řadou problémů, které ovšem vesměs zdědila po předchůdcích, např. problémy kolem Opencard, tunelového komplexu Blanka nebo údajně nevýhodného pronájmu Škodova paláce. Některé si však přidělala sama.

Debilové v Blance

Nejednou se musela vyjadřovat k tomu, kdy se Pražané dočkají otevření Blanky. Krnáčová při tom nešetřila kritikou. Když se jí TV Nova ptala na to, kdo může za navlhlé kabely v tunelu, odpověděla letos na začátku března bez váhání: „Asi nějaký debil.“ O dva dny později se omluvila, avšak svérázně.

„Já se chci omluvit za to minulé vyjádření, že na tom stavu, který se momentálně nachází na tunelu Blanka, že za to může debil. Já jsem zjistila, že tam je podstatně více debilů, kteří za to můžou,“ tvrdila Krnáčová.

Video
Video se připravuje ...

Primátorka Prahy: Za Blanku nemůže jeden debil, je jich tam víc! TV Nova

Nájem za Škodův palác a omylem poslaný e-mail

Její komunikace se na přetřes dostala znovu v momentě, kdy se Krnáčová uklikla a poslala e-mail někomu jinému, než chtěla. A to v souvislosti s nájmem Škodova paláce, kdy měla Krnáčová vybírat právníky na doporučení protistrany, firmy Copa Retail. Provalila se totiž její komunikace s jednatelkou firmy Abigail Schaeffer.

Krnáčová se však hájila: „Pracuji v zájmu města, ne v jeho neprospěch.“ Opozice na Krnáčovou dokonce podala trestní oznámení. V dubnu se ostatně opozice snažila i o svržení Krnáčové, ale neuspěla.

Prokletá Opencard, nové metro a hádky s taxikáři

Vedle miliardového nájmu za Škodův palác však Krnáčová podědila také ještě rozsáhlejší problém Opencard spolu s jeho spletitými smlouvami. Právě kvůli nim hrozil kolaps ve vydávání dalších „lítaček“ na MHD. Došlo na složitá jednání s provozovatelem systému Opencard a hrozilo, že Praha bude muset přejít zpět na papírové kupony.

Opencard však funguje dál. A vypadá to, že přežije i samotnou Krnáčovou. Na Krnáčovou však čekaly i milejší povinnosti spojené s MHD. Třeba slavnostní otevření prodloužené linky metra A, které však nevede až na pražské letiště, jak by mnozí ocenili. Pouze na papíře pak zatím zůstává zcela nová plánovaná linka D.

Krnáčová nešetřila ani pražské taxikáře. „V pražské taxislužbě je několik jedinců, kteří otravují prostředí. Podle mě jde o zločinecké spolčení,“ uvedla letos v červnu. Následovala ostrá hádka s taxikáři před magistrátem, kam se v červenci vydalo na 500 troubících taxíků. Kvůli výhrůžkám taxikářů začala primátorku dokonce hlídat početnější ochranka.

Video
Video se připravuje ...

Taxikáři vs. Krnáčová Klára Brunclíková, Daniela Pilařová

Spory se Stropnickým mladším

Vládou Krnáčové nad Prahou se však také jako dlouhá nit táhnou vnitrokoaliční spory. Vyostřily se letos v srpnu, když radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Krnáčová a Stropnický přitom nejprve tvrdili, že spolu dokáží vyjít, jenže náznaky nesouladu se objevovaly delší dobu.

Již v březnu se Krnáčová do syna ministra obrany pustila zhurta. Stropnického juniora označila za zelenáče, se kterým není snadná řeč. „Odpovím jako matka: někde v jeho výchově se stala chyba. Má nedostatek pokory, zkušeností. Pro mě je velice těžké mu něco vysvětlovat. Řízení magistrátu není sport nějakého aktivisty. To je práce na celý úvazek,“ říkala Krnáčová v E15. Sama je trojnásobnou, rozvedenou matkou. Děti však má již dospělé, dvě žijí v Praze, jedno v Londýně.

Konec „neonacistické“ poradkyně

Krnáčová však řešila i problém se svou poradkyní. Kvůli minulosti spjaté s neonacistickým spolkem s ní raději sama ukončila spolupráci blondýnka Martina Bauerová, která pomáhala primátorce s charitativními či sportovními projekty, ale také třeba s oblékáním.

„Podle toho, co vím, se Martina do ničeho nezapojovala, byla mladá a ve vleku tehdejšího přítele,“ uvedla Krnáčová a práci Bauerové si chválila. Co přitom dělala sama primátorka, než se stala pražským lídrem?

Profil Adriany Krnáčové

Narodila se 26. září 1960 v Bratislavě. Vystudovala obor věda o výtvarném umění a jazyky na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, později získala titul MBA na Univerzitě Vincence z Pauly (DePaul University) v americkém Chicagu.

Po ukončení studia se věnovala organizaci výstav v Československu i v zahraničí, teorii a kritice umění, tlumočení a překladatelství, v letech 1991 až 1995 byla ředitelkou Sorosova centra současného umění v Bratislavě. V roce 1995 se přestěhovala z rodného Slovenska do ČR.

„Když na Slovensku nastoupil režim pana Mečiara, tak to bylo k nesnesení,“ vysvětlila důvody odchodu loni v září deníku Právo. České občanství má od loňského roku.

V letech 1995 až 1998 byla spolumajitelkou a jednatelkou jedné komerční galerie. V roce 2000 se však stala konzultantkou české pobočky Transparency International, kde v letech 2001 až 2007 působila coby výkonná ředitelka. Poté pracovala jako ředitelka komunikace a členka vedení společnosti Johnson&Johnson a v letech 2010 až 2014 jako jednatelka a majitelka společnosti BlueOceanSolutions, která na svých stránkách nabízí „prosazování legislativních změn“. Krnáčová však odmítla, že by se na tomto druhu lobbingu podílela.

V letech 2011 až 2012 byla členkou poradního výboru (v oblasti potírání korupce) Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ve státní správě působila ještě před příchodem na magistrát. Od března 2014 do zvolení primátorkou byla náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu. Z této doby také pochází její odměna 505 tisíc za rok 2014. Její pracovní nasazení prý bylo nadstandardní, tvrdil ministr vnitra Milan Chovanec.

Fotogalerie
15 fotografií