Celkem v areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská zasahovalo 12 jednotek dobrovolných hasičů, které se staraly o dodávku vody, a sedm profesionálních jednotek. To je zhruba 90 lidí. „K tomu ještě chemická laboratoř ze středočeské Kamenice,“ vypočítal šéf pražských hasičů Roman Hlinovský. Teplota v hale je stále velmi vysoká. Situaci hasiči monitorují i pomocí termovize.

Specialisté měří koncentrace zplodin na místě a ve směru, kam šel dým. Nejprve to byly Holešovice a Ďáblice, nyní se budou soustředit na Tróju. „Dobrá zpráva je, že koncentrace nejsou vysoké a látky se ve vzduchu rozptylují,“ uvedl Hlinovský.

Lidem ve Vysočanech nicméně ještě nedoporučuje otevírat okna, spáleniny tam cítit ještě budou. Koncentrace zplodin v ovzduší budou hasiči měřit kontinuálně a o výsledcích budou informovat. S měřením pomáhal i policejní vrtulník. 

V neděli ráno místo prověří statik, aby mohly hasičské jednotky i dovnitř. Na místě budou ještě celý den. Oheň už se ale nerozšiřuje.

Video
Video se připravuje ...

Požár v pražských Vysočanech Štěpán Černý

Podle informací záchranky nebyl nikdo zraněn. Vedle řady hasičských jednotek pomáhal vodou z vaků rozsáhlý požár hasit i vrtulník.

Na požár upozornil Pražany hustý černý dým, který byl krátce před setměním vidět i ze vzdálených míst metropole. Obyvatele čtvrti tlampače veřejného rozhlasu informovaly, že mají zavřít okna před znečištěním a nemají chodit se na požár dívat.

Mluvčí pražské záchranky Klára Fikejzová sdělila, že záchranáři při zásahu v areálu bývalé ČKD pouze asistují. Sanitka nemusela nikoho odvážet.

Fotogalerie
26 fotografií