Jmenování Kábrta vnímáme jako základní ohrožení transparentní tvorby Metropolitního územního plánu i dalších územně plánovacích dokumentů,“ píší starostové v dopise.

Kábrta, kterého zvolila výběrová komise a jehož jmenování poté potvrdila rada, označil za hrozbu pro město i náměstek Matěj Stropnický. Upozorňoval například na to, že v době, kdy byl Kábrt vedoucím odboru územního rozvoje v Praze 11, předkládal projekty, které poté soud označil za protiprávní. Policie kvůli nim dokonce obvinila desítky zastupitelů.

„Navíc Kábrtův bratr pracuje v architektonické firmě Romana Kouckého, který vytváří metropolitní plán,“ upozorňuje Stropnický na střet zájmů. „Mám jistotu, že pan Kábrt bude usilovat o to, aby zájmům developerů bylo po všech stránkách v metropolitním plánu vyhověno,“ dodal.

Přímo Jan Kábrt odmítl na výtky, které proti němu Stropnický vznesl, reagovat. „Bez komentáře,“ odpověděl na všechny dotazy Blesk.cz.

Dopis starostů předal zástupce starosty Prahy 11 Ladislav Kos na magistrát ve středu. Mezi podepsanými jsou mimo jiné představitelé Prahy 4, 7, 12 či Ďáblic, Zbraslavi, Troji či Satalic.

Ti teď budou doufat, že rada jmenování Kábrta zruší a vyhlásí nové výběrové řízení za účasti odborné veřejnosti.

Pro odvolání musejí být zákonné důvody

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ale Blesk.cz řekla, že zrušit pracovní poměr Janu Kábrtovi tak jednoduše nelze.

„Pan Kábrt byl jmenován Radou na základě doporučení ředitelky magistrátu. Podle výběrové komise byl nejvhodnějším uchazečem a byl Radě doporučen. Případné skončení pracovního poměru je možné provést pouze ze zákonem stanovených důvodů na základě pracovně právních předpisů. Nyní neexistuje žádný zákonný důvod pro jeho odvolání. Usnesení rady, které proběhlo v souladu s právními předpisy, není možné zrušit,“ sdělila.

V podobném duchu se už dříve vyjádřili i náměstci Eva Kislingerová (ANO) a Petr Dolínek (ČSSD).

Za sebe můžu říct, že výběrové řízení proběhlo podle všeho standardním způsobem. Odmítám, aby místa ředitelů odborů byla zmanipulována politicky,“ řekl Blesk.cz Dolínek.

„Já teda nebyla v komisi, ale jestliže něco projde výběrovou komisí, tak nemám důvod pochybovat o tom, že ten člověk je kompetentní a vybrán dle kritérií, která jsou uplatňována,“ sdělila Blesk.cz Kislingerová.