Venku na sluníčku jsme naměřili 40,9 °C. Jen o necelé čtyři stupně pak klesla teplota v tramvaji při otevřených oknech. Tam tedy přesně bylo 36,1 °C. Když jsme vešli do vestibulu metra, začalo se ochlazovat o něco razantněji. „Pro lidi přesun do metra může být velice příjemným ochlazením, problém nastává, když pak jdou zpět do vedra,“ řekl pro Blesk.cz praktický lékař MUDr. Igor Karen.

Na nástupišti jsme naměřili 26,8 °C. Proti námi naměřené venkovní teplotě je to rozdíl přes 14 stupňů. „Pokud jdete z chladnějšího prostředí do teplejšího, dojde v organismu k velkému teplotnímu rozdílu, a to oteplením kůže. Roztažením kapilár se tam nahrne krev a tím pádem může pacient začít kolabovat,“ doplňuje Karen. Velké obtíže by podle něj mohli mít například kardiaci.

Jste už nachlazení? Teplotní skok vám přihorší

Ani nachlazení lidé by tyto změny nemuseli snášet zrovna nejlépe. V chladném klimatizovaném prostředí se jim sice přechodně uleví, ale po návratu do venkovních veder se sliznice dýchacích cest stáhnou. „Tím pádem je obranyschopnost organismu je ještě víc zhoršená, protože se de facto přestávají tvořit slizniční protilátky,“ vysvětluje Karen.

Největší výheň pak musí zažívat cestující v autobusech. Při naší desetiminutové cestě tímto prostředkem jsme tam naměřili přes 39,5 °C. „Určitě by u sebe všichni měli mít láhev s perlivou nebo neperlivou vodou. Pokud se pak staršímu člověku při jízdě autobusem udělá hůře, měl by vystoupit, zchladit ve stínu a pak třeba pokračovat v jízdě,“ doplňuje Karen. Lékař by rozhodně doporučil cestovat spíš v ranních nebo až v podvečerních hodinách.

Horký letní den a MHD, to může být pro vaše zdraví problém, podívejte se na reportáž:

Video
Video se připravuje ...

Vysoké teploty v MHD Daniela Soukalová, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií