První premiérka některé ze západoevropských zemí, která se otevřeně přiznala k tomu, že je lesba. Žena, která zachránila Island před krachem, když čtyři roky úspěšně čelila velkému hospodářskému úpadku malé země. To je Jóhanna Sigurðardóttir – charismatická sedmdesátnice, která má z prvního manželství dva syny. Její život se ale změnil před třiceti lety, když potkala spisovatelku a novinářku Jónínu.

"Stala jsem se premiérkou v době, kdy byla země téměř před krachem. Domácí média mou orientaci neřešila, zato pro ta světová to bylo velké téma," vzpomíná dnes už politička v penzi na krušné začátky v premiérském křesle. "Potřebovala jsem dokonce pomoc policie, abych se vůbec dostala po zvolení do budovy svého úřadu," dodává sklesle k tehdejší situaci v zemi.

V boji s hospodářskou krizí ale obstála a poslední den jejího úřadování ji její příznivci zasypali tisícovkou rudých růží. "Vzniklo to spontánně na sociálních sítích, bylo to dojemné," komentovala akci bývalá islandská premiérka. Jak vzpomíná bývalá islandská premiérka na seznámení se svou ženou i na perné dny v předsednickém křesle přibližuje následující video:

Video
Video se připravuje ...

Jóhanna Sigurðardóttir Zuzana Štíchová, Lukáš Červený

Od tajností k oficiálním zahraničním cestám

S partnerkou a později manželkou Jónínou i přes odpor svých poradců cestovala Sigurðardóttir po celém světě, a to i na oficiální návštěvy. "Začaly jsme tajně a skončily na společné oficiální návštěvě Číny na červeném koberci," popisuje trnitou cestu jejich vztahu Jónína Leósdóttir.

Právě z cesty do komunistické Číny přitom prý měla velké obavy vzhledem k tomu, jak tamní politici přistupují k dodržování základních lidských práv. Nakonec ale byly obě překvapeny a návštěva proběhla zcela hladce. Stejně jako většina dalších.

"Jen během návštěvy Faerských ostrovů s nimi jeden člen tamní delegace odmítl povečeřet," posmutní Leósdóttir. Obě ženy to ale s odstupem času už berou s úsměvem.

Jónína Leósdóttir se více rozpovídala o tom, jaké to bylo stát po boku premiérka v době krize i jak její coming out komentovala její rodina. Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Jónína Leósdóttir Zuzana Štíchová, Lukáš Červený