Neregulují výšku budov a jsou mírnější vůči reklamě – to vyplynulo z analýzy návrhu primátorky, kterou zpracoval tým kolem Matěje Stropnického. Dokládá to prý náměstkovy obavy z toho, že do návrhu mohli mluvit developeři a také reklamní lobby.

„Vyvolává to ve mně dojem, že ruka developerova nebyla daleko od psaní tohoto textu,“ řekl doslova Stropnický na dnešní tiskové konferenci. Pražské stavební předpisy, které měl na starost, si včera do své gesce převzala primátorka Adriana Krnáčová a Trojkoalice to považuje za porušení koaliční smlouvy.

Pražská koalice se nesejde. Kvůli dovoleným

Klíčová měla být zítřejší koaliční schůzka pražské radnice, ta se ale nakonec na žádost ČSSD konat nebude. Nikdo ze stálých účastníků schůzek ve formátu K9 by na ni totiž nedorazil – místopředseda krajského výboru soc. demokracie Karel Březina i radní Petr Dolínek jsou na dovolené.

„Pro Trojkoalici to bude mít minimálně to plus, že Starostové mají jednání svého klubu až ve čtvrtek večer a koaliční jednání by se tak konalo před tím. Takhle půjdeme na příští schůzku s jednotným stanoviskem,“ komentoval rozhodnutí pro Blesk.cz radní za KDU-ČSL Jan Wolf.

Zároveň ale dodává, že takhle důležité jednání by se dál oddalovat nemělo. „Vychladnou emoce, to rozhodně ano, a strany si to v hlavách urovnají,“ dodává.

Podobný názor má i místopředseda krajského výboru STAN Miloš Růžička. Primátorka ale podle něj šlápla vedle. „Stále věříme v nějakou politickou úroveň v Praze, snad už tady nehrají žádné hry. Pokud ale měla paní primátorka nějaké obavy, dalo se to řešit průhledněji a s námi, ne za našimi zády,“ řekl dnes pro Blesk.cz.

Adriana Krnáčová dnes už příliš sdílná nebyla. Po mluvčím magistrátu jen zopakovala, že krok, který učinila, byl nutný a že věří, že to koaliční partneři pochopí.