„Proces, který vedl pan náměstek Stropnický, nevedl ke zdárnému konci – nedodržoval harmonogram, na kterém jsme se domluvili, a Prahu neinformoval, že mu ministerstvo pro místní rozvoj poslalo dva vytýkací dopisy,“ tvrdí Adriana Krnáčová, a proto Stropnického úkoly převzala sama.

„Podstatou toho návrhu je odstranění nedostatků, které nám ministerstvo pro místní rozvoj vytýkalo od ledna. Já věřím, že i Trojkoalice pochopí, že to byl krok, který byl nezbytný a nutný,“ doplnila rozladěná pražská primátorka. Podívejte se na to nejzajímavější, co dnes řekla:

Video
Video se připravuje ...

Krnáčová - magistrát Zuzana Štíchová

Konec koalice nebo jen Stropnického?

Trojkoalice to ale považuje za porušení koaliční smlouvy a nehodlá to nechat jen tak. Podle Stropnického vznikne seznam priorit a také hodnocení dosavadní spolupráce s ANO a ČSSD. Pak se Trojkoalice rozhodne, co dál, vyloučen není ani konec spolupráce s oběma velkými stranami.

Je třeba udělat sumář věcí, které se daří a nedaří. Ten následně projednají jednotlivé strany a poté bude projednán na zasedání zastupitelského klubu,“ řekl novinářům Stropnický, který chce zároveň rychle zanalyzovat, v čem se návrh primátorky liší od jeho vlastního. Je podle něj možné, že za záměrem stojí lobby developerů nebo reklamních společností. Co dalšího k odebrání stavebních předpisů ze své gesce řekl, najdete v následujícím videu:

 

Video
Video se připravuje ...

Matěj Stropnický - Magistrát Zuzana Štíchová

Rozhodnout se může už ve čtvrtek

Vášnivá debata tak zřejmě čeká všechny strany na čtvrtečním ranním koaličním jednání. Už na ní se může rozhodnout, zda Matěj Stropnický zůstane náměstkem, v krajním případě, zda zůstane na pražské radnici.

A zatímco ANO a ČSSD budou čekat, s čím Trojkoalice přijde, samotné uskupení Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů ještě ve čtvrtek zřejmě jasno mít nebude. „Budeme to směřovat na následující koaliční jednání, o které požádáme speciálně k tomuto tématu,“ dodává Stropnický. Klub STAN se totiž schází až ve čtvrtek odpoledne.

Pozice Matěje Stropnického ale vůbec nebude jednoduchá, pražské stavební předpisy jsou pro současnou radnici jednoznačnou prioritou, a on v souboji o ně neuspěl. Týkají se ho navíc i další koaliční spory, například odmítl hlasovat v souladu s koalicí o tendru na svoz odpadu.

Fotogalerie
4 fotografie