Předchozí návrh, který uděloval výjimku kasinům ve vybraných luxusních hotelech, totiž smetl ze stolu magistrátní výbor pro legislativu. Majitelé zrušených heren by ho prý mohli napadnout s tím, že přihrává trh jen několika vybraným podnikatelům.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) či zastupitel Ondřej Mirovský (Trojkoalice), kteří jsou členy komise pro regulaci loterií, proto teď přišli s novým plánem.

Navrhli jsme nulovou toleranci komplet,“ potvrdil Blesk.cz Mirovský s tím, že tato myšlenka se líbila i ostatním členům.

Na jednání komise přišel také zástupce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten členům potvrdil, že absolutní nulová tolerance je nejjednodušší řešení. Naopak předchozí návrh, který by uděloval výjimku určitým hotelům, by byl opravdu napadnutelný.

Ve vybraných luxusních hotelech plánovala Krnáčová tolerovat hazard proto, že tam nehrozí negativní dopad na běžné Pražany – nestalo by se tak, že člověk v nouzi by přišel do ještě větší bídy.

Debata se teď povede o tom, jak dlouhé období nechat majitelům heren, než budou muset podnikání ukončit.

Podle primátorky Krnáčové to mohou být dva roky, ale třeba také pět let. Zastupitel Mirovský navrhuje lhůtu co nejkratší. „Bavili jsme se o tom, že se koukneme do tabulky, kdy končí licence heren. A období bychom stanovili třeba k roku, kdy doběhne licence největšímu počtu heren,“ dodal.

Návrh musí schválit zastupitelstvo

Až bude materiál připravený, bude ho muset ještě schválit zastupitelstvo, které má mít tento bod na programu v září.

Nulová tolerance hazardu by zastupitelstvem projít mohla. Koalice složená z ANO, Trojkoalice a ČSSD ji má v programovém prohlášení. Navíc úplný zákaz heren v ulicích vítá i řada opozičních zastupitelů. „My jsme ochotni podpořit nulovou toleranci, ale chceme mít reálné podklady, na základě kterých můžeme informovaně rozhodovat,“ uvedl například šéf pražských pirátů Jakub Michálek.