Voda kontaminovaná mimo jiné viry se z kanalizace do vodovodního řadu dostala na konci května. Bez vody bylo při následné odstávce asi 32 tisíc lidí. Havárii způsobilo stáří potrubí a špatné uložení kanalizace a vodovodu.

„K dnešnímu dni jsme předali na pojišťovnu 5459 žádostí,“ řekl Mrkos. Další doručené nyní vodárny řeší. Podle ředitele PVK zatím odmítly uznat zhruba tři stovky žádostí.

Ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos
Autor: ČTK

Zdravotní výpisy i účtenky za léky

Lidé, kteří žádají o pětitisícové odškodnění, museli předložit několik dokumentů včetně lékařské zprávy s datem ošetření od 23. do 29. května, tedy po dobu hygienické závady, nebo výpis ze zdravotní karty od praktického lékaře. Předložit k proplacení mohli i účtenky za léky. Firmy a podnikatelé musí vodárnám dodat kromě základních údajů a vyčíslení ušlého zisku také daňové přiznání či další doklady prokazující vzniklou škodu.

Postavit hřiště všem? Ředitel vodáren si ťuká na čelo

Proti způsobu odškodňování se v minulých týdnech postavilo sdružení Otrávení Pražané. Požaduje odškodnění pro všechny obyvatele Prahy 6 bez rozdílu a zároveň nefinanční plnění ve formě například výstavby hřiště. To Mrkos odmítá.

Video
Video se připravuje ...

Děti musí kvůli vodě z Dejvic na očkování! Jste pro? Matěj Smlsal, Daniela Pilařová

„Obyvatelům jsme se opakovaně omluvili, odběratelé nemuseli platit vodné a stočné po dobu jednoho měsíce a rovněž vyplácíme odškodné nejen prostřednictvím pojišťovny, ale i ze svých vlastních prostředků,“ řekl s tím, že například hospitalizovaným pacientům vyplácela peníze nejen pojišťovna, ale i PVK.

Komise, kterou sestavila Pražská vodohospodářská společnost vlastněná Prahou, provedla matematický model i reálnou simulaci havárie. Za příčinu kontaminace označila stáří sítě a špatné technické uložení vodovodu a kanalizace. PVK poté slíbila přijmout preventivní opatření.