V roce 2013 jela Vendula Nestávalová na prázdniny na Nový Zéland. Jenže jí tam vykradli auto a zmizel jí i cestovní pas. Nakonec ho ale policisté našli a poslali jí ho domů do Sydney. Zašla s dokladem na ambasádu, protože předpokládala, že je zablokovaný.

Úřednice ji ale ujistila, že není a může na něj v klidu cestovat. A to Vendula také udělala. Na vánoční svátky o rok později vycestovala do Česka. A nic se nedělo. Horší to ale bylo při cestě zpátky. Na cestě do Sydney přestupovala v Číně.

Zablokovali celé letadlo s tím, že nikdo nesmí ven. Netušila jsem, co se děje. Pak přišla ozbrojená policie na palubu. Viděla jsem, že jdou přímo ke mně. Zkontrolovali mi doklady a vyzvali mě, ať je následuji. Na otázku, co se děje, mi řekli, že jde o náhodnou kontrolu,“ popsala v rozhovoru pro server playtvak.cz Vendula.

Vendula strávila den a noc v otřesných podmínkách v čínské cele. Nikdo s ní nemluvil, neodpovídal jí na otázky, prostě nic. Vendula nevěděla, proč vůbec ve vězení je. Během jejího pobytu do cely přibylo dokonce ještě 30 černochů s podezřením na ebolu!

Druhý den ji Čína posadila na letadlo zpátky domů. Ale protože neměli let do Prahy, poslali ji jen do Evropské unie. A tak skončila v Paříži. „Během pár minut mi vysvětlili, že se stala chyba. Že můj pas byl zablokovaný kvůli té tehdejší krádeži na Novém Zélandu. Omluvili se za nedorozumění a řekli mi, že jsem volná a můžu jít, kam chci. Jenže jsem byla v Paříži, bez letenky a bez peněz,“ dodává Vendula.

Nakonec jí rodiče koupili letenku do Česka, ale celý „výlet“ se otřesně prodražil. „Letenka do Sydney stojí okolo Vánoc téměř čtyřicet tisíc korun. A když vás kvůli nějaké chybě jen tak pošlou zpátky, docela to rozpočtem otřese.“ Nyní se Vendula Číně vyhýbá jako čert kříži. A není divu.