Opatření, kterými chtěl magistrát vyhnat z Prahy nepoctivé taxikáře, se začínají rozpadat. Primátorka už netrvá na tom, že požene všechny taxikáře ke zkouškám. „Shodli jsme se na alternativě, že by se přezkušovali jen ti, kteří se v určitém období dopustili přestupku nebo správního deliktu. Spolu s místopisem se bude zkoušet etika, slušné chování i jazykové znalosti,“ prohlásila po jednání s předsedou Asociace koncesionářů v taxislužbě Karlem Holcmanem.

S ním se také domluvila, že asociace pošle do začátku srpna návrhy, jak taxislužbu zkvalitnit i jak vyhnat nepoctivce, kteří si účtují přehnané částky.

Holcman to přivítal. „Asociace s návrhy souhlasí. Naší snahou je především prosadit minimální cenu, za kterou se bude jezdit. Nemůžeme být banánovou republikou a vozit lidi za 10 korun,“ prohlásil.

A i v tomto mu dala Krnáčová za pravdu. Nicméně cenu neurčuje magistrát, nýbrž ministerstvo financí.

Nepoctivé taxikáře se tak zatím budou snažit vyhánět speciální policejní a magistrátní týmy TAXI, které během léta zpřísňují kontroly. I když ale někoho chytnou a uloží mu pokutu, je složité z hříšníků peníze dostat. „Se skupinou taxikářů, na které máme několik správních žalob, je komunikace velice obtížná. Kdyby byla dobrá, tak se zřejmě prostředky vymohou,“ uvedla Krnáčová.

Holcman: Můžeme se primátorce jen omluvit

Proč primátorka najednou začala taxikářům tak ustupovat, není zcela jasné. Možná ji vyděsilo, že ve středu plánovali v obou směrech zablokovat magistrálu u Václavského náměstí. Krnáčová k ústupkům uvedla jen to, že „zvážila, kolik by (přezkušování všech) trvalo času“.

Takhle to vypadalo před týdnem. Taxikáři přijeli Krnáčovou vytroubit a došlo na ostrou výměnu názorů, podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Taxikáři vs. Krnáčová Klára Brunclíková, Daniela Pilařová

Šéf taxikářů Holcman pak odmítl, že by pořádali nátlakovou akci. A ačkoliv při demonstraci minulý týden na Krnáčovou křičel, tentokrát ji dokonce chválil. „Faktem je, že paní primátorka je první z řady primátorů, kteří nám vyšli nějakým způsobem vstříc a došlo k dílčí dohodě. To, že se někdo vyjadřuje kriticky… Víte co, v tom davu a v euforii bylo něco řečeno, na to se reagovalo a za to se můžeme jen omluvit, ale nic jiného s tím nemůžeme v současnosti dělat,“ dodal.

Proč chtěli taxikáři blokovat magistrálu? Nezhoršilo by to pověst taxikářů ještě víc?

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí taxikářů o další stávce: Buďte rádi, že neházíme zápalné lahve, jen blokujeme Matěj Smlsal, David Vaníček