„I když opravy někdy cestujícím ztrpčují život, jsou nutné k tomu, aby pražská MHD plnila funkci skutečně kvalitní a komfortní služby Pražanům i návštěvníkům města,“ řekl náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

„Letní prázdniny jsou tradičním obdobím, kdy klesá tramvajový provoz a modernizace je tedy vhodné uskutečnit, v letošním roce je také poslední možnost k dočerpání finančních prostředků z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost,“ řekl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Z I. P. Pavlova se už tramvaje rozjedou, ale jen na Zvonařku

Od 1.7. se aspoň z části obnoví provoz na Bělehradské ulici. Tramvaje už budou moci jezdit na zrekonstruované trati ze zastávky I. P. Pavlova přes Bruselskou až na Zvonařku. Úsek Bruselská–Otakarova se ale bude opravovat až do podzimu. Jedná se o složitější investici, které se kromě Dopravního podniku účastní i Technická správa komunikací.

Rekonstrukce probíhá i mezi zastávkami Thákurova a Bořislavka. Jedná se o druhou etapu rekonstrukce tramvajové trati na Evropské ulici. Kromě kolejiště se upraví i tři zastávky tak, aby byly bezbariérové. Obousměrný automobilový provoz na ní bude zachován. Jediné přizpůsobení se týká tramvají.

Linka č.5  je zkrácená do zastávky Malostranská, dále pak pokračuje jako linka č.20 směr Sídliště Barrandov a naopak. Linky č. 26 a 51 jsou ve směru z centra odkloněny z Vítězného náměstí do zastávky Nádraží Podbaba, kde budou ukončeny. V trase Divoká Šárka – Vozovna Vokovice – Nad Džbánem – Nádraží Veleslavín jezdí v denním provozu zvláštní tramvajová linka č. 2.

Mezi Vítězným náměstím a Nádražím Veleslavín jezdí náhradní autobusová linka X26. Noční spoj pak zajišťuje linka X51, která končí až na zastávce Divoká Šárka. Pokud se budou Pražané potřebovat dostat z Dejvické na Nádraží Veleslavín, doporučuje Dopravní podnik použít metro.

Tramvají nedojedete ani ze Smíchovského nádraží na Sídliště Barrandov

Na celé prázdniny se také uzavře ulice Na Zlíchově. „Vzhledem ke stísněným poměrům staveniště dojde k velmi zásadnímu dopadu na místní dopravní obsluhu Zlíchova a Hlubočep,“ uvádí Dopravní podnik. Od začátku prázdnin do 3. srpna bude uzavřena od Křížové až po obratiště Hlubočepy pro veškerou dopravu. Dostat autem se budete moci jen do ulice Nad Zlíchovem.

Ve druhé polovině prázdnin bude uzavřena i ta. Objízdná trasa pro automobilovou dopravu je navržena po Strakonické, dále ulicí K Barrandovu a po Slivenecké do oblasti Hlubočep. Do 28. 8. pak bude probíhat výstavba zastávek a chodníků.

Po dobu 14 dnů budou realizovány i havarijní opravy v ulici Nádražní u úseku Smíchovské nádraží – Zlíchov. Nádražní tak bude průjezdná pouze směrem do centra.

Tramvajové linky č. 12, 20 a 54 se zkrátí od Anděla pouze ke Smíchovskému nádraží a linka č. 14 bude zcela zrušena. Náhradní autobusová doprava X12 bude vedena po trase Smíchovské nádraží – Sídliště Barrandov pro denní i noční provoz. Dále bude prodloužena autobusová linka č. 128 na Barrandov (Högerova – Žvahov – Hlubočepy) a zavedena linka X120 v trase Hlubočepy – Högerova – Hlubočepy.

Rekonstrukce začnou i v polovině prázdnin a protáhnou se až do podzimu

Dopravní podnik předpokládá, že od 1. srpna do 30. října proběhne kompletní rekonstrukce trati v ulicích Střešovická a Na Petřinách. Všechny zastávky v úseku budou poté plně bezbariérové. U stanice metra Petřiny bude zřízena společná zastávka pro autobusy i tramvaje. Větší část trati bude poté se zatravněným povrchem.

Rekonstrukce se dotkne i Plzeňské. A to od zastávky Bertramka po Klamovku, čímž bude dokončena rekonstrukce celé řepské radiály, jejíž první etapa úspěšně proběhla, a bude rovněž financovaná z prostředků Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost (OPPK). Trať zakryje asfaltový povrch a zastávky budou přátelštější pro handicapované. Obnova trati začne v polovině srpna a potrvá asi dva měsíce.

Fotogalerie
5 fotografií