V pátek bylo podle hygieniků naočkováno 440 dětí, dalších 370 v pondělí a 580 v úterý. Zdarma je první dávka, po které je pacient vůči žloutence imunní pět let. Po druhé dávce ochrana před nemocí funguje 25 let, stojí kolem 1000 korun. Děti očkují praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici v Praze 2.

 

Bez pitné vody bylo přibližně 32 000 obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Lidé měli z vody kontaminované bakteriemi a viry střevní potíže. Do úterý vyhledalo lékařskou pomoc podle nejnovějších informací hygieniků už 3779 lidí. Potvrzení lékaře je nutnou podmínkou pro vyplacení pětitisícového odškodnění od Pražských vodovodů a kanalizací.

Video
Video se připravuje ...

Fekální znečištění dejvické vody: Proč hygiena žene děti na očkování? Daniela Pilařová, Matěj Smlsal

 

Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli. Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

 

O plošném očkování dětí proti nakažlivým chorobám rozhodla i vláda v srpnu 2002 v souvislosti se záplavami v srpnu 2002. Obdobně při záplavách v roce 1997 byli na Ostravsku mimořádně očkováni školáci proti žloutence typu A.