Čtenář Blesk.cz Tomáš D. vyrazil s kýblem jako ten den už poněkolikáté k cisterně s pitnou vodou, která nyní nahrazuje vodu z vodovodu. „Manželka Marta je v sedmém měsíci těhotenství, musí se mýt, ale voda z kohoutků je pro ni nevhodná,“ postěžoval si Tomáš.

Voda je ale na celé Praze 6 nedostatkovým zbožím. Z regálů obchodů ta balená mizela ve velkém po balících. Lidé chodí k cisternám s nádobami – kanystry, lahvemi i kyblíky. Plýtvat cennou nezávadnou vodou, která je vykoupena nachozenými kilometry, si nikdo nyní nedovolí.

„Proto jsme museli vymyslet způsob, aby se mohla umýt. Sprchuji ji hrníčkem,“ prozradil Blesk.cz Tomáš.

Praha 6 na svých facebookových stránkách v úterý dopoledne zveřejnila zprávu, že podle slov generálního ředitele PVK je „voda v dotčených oblastech vhodná na mytí, a pokud člověk nemá alergii na chlor, neměla by mu ublížit. Rovněž se v ní dá už omývat nádobí. Jen není vhodná na vaření a např. čištění zubů.“ Do vody je nyní přidáváno větší množství chloru, aby vodu od bakterií pročistil. Pražské vodovody a kanalizace také provádějí opakované proplachy.

Obnova dodávky pitné vody je předběžně plánována na středu. To budou také známy výsledky testů. V úterý vodohospodáři zahájili průzkum potrubí, které prohledávají pomocí kamer. Hledají slepé rameno, odkud nejspíše kontaminovaná voda proudí. Prohledávání kamerami zabere dva dny.

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstím Pod Kaštany, ulicemi Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Oblast na Praze 6, kde se objevily problémy s bakteriemi ve vodě.
Autor: Infografika Blesku

Fotogalerie
9 fotografií