„Heřmanova ulice. Roj včelstva. Pokud nechcete pigáro, vezměte to radši druhou ulicí. Včel jsou fakt miliony.“ Tenhle vzkaz se objevil v pondělí odpoledne na Facebooku Letenské party. Uživatel Martin Těmín vyfotografoval zaparkovaný kombík, který si však pro sebe zabraly včely. A tak na místo museli vyrazit hasiči. „Ač mám anafylaktický šok na bodavý hmyz, tak mi to nedalo to vyfotit. Včely patrně budou z úlu ze střechy,“ dodal autor fotografie, pod kterou se na sociální síti rozjela diskuze.

Nejde přitom o tak ojedinělý případ, jak by se mohlo zdát. Před rokem zaujaly snímky, kdy včely obsypaly auto v centru Prahy či motorku v Kroměříži.

„Už je tam klid. Požárníci je nalákali do nějaké bedny,“ hlásil o něco později další z uživatelů. "Co by za to nějaký včelař dal...," dodala jeho kolegyně v diskuzi. A má pravdu. Včelaři napříč republikou si stěžují, že přišli o řadu chovů. Včely napadl mj. včelí mor a roztoč varroáza.

Včely napadá mor

Mor včelího plodu je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Zárodky moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let.

Příčin úhynu včel však může být více. Nedostatek včel se podle zemědělců navíc už letos patrně projeví na úrodě. A nedostatek medu pak již nyní vede k jeho postupnému zdražování a není jisté, kde se ceny zastaví. Poptávka po medu přitom roste. V Česku se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky jako v některých zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se povinně likvidují. Nejčastěji se spálí spolu s úly. A těch je pak nedostatek...

V Berouně vyšetřují krádeže včelích úlů

Berounští policisté přitom aktuálně vyšetřují krádeže včelích úlů. Poslední případ se stal v Libečově u Chyňavy, kde kdosi překonal zamčená vrátka oploceného pozemku a ukradl pět úlů s včelstvy a příslušenstvím téměř za 40 000 korun. Včelstva předtím zmizela také chovateli v obci Hředle.

Zda má krádeže na svědomí stejný pachatel, zatím není známo, řekla dnes ČTK mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. "Neznámý pachatel nebo pachatelé museli na místo dorazit minimálně s dodávkovým nebo nákladním automobilem, neboť jeden včelí úl váží zhruba padesát kilogramů. Zároveň je pravděpodobné, že s ohledem na odcizené množství nebyl pachatel sám," uvedla k libečovskému případu Pučelíková.

Podle ní je možné, že zloděj nebo zloději mají s chovem včel určité zkušenosti. Policie včelařům doporučuje, aby na místa, kde mají svá včelstva, umístili fotopasti, které mohou přispět k identifikaci zlodějů.