O sporech mezi Krnáčovou a Stropnickým se mluvilo v souvislosti s právní analýzou za více než 200 tisíc, kterou si Stropnický nechal vypracovat bez vědomí dalších radních.

„Já na Matěje nechci podávat trestní oznámení, jen jsem musela nechat podle interních předpisů prozkoumat, jestli nebyl porušen zákon. Já s panem Stropnickým sice v některých věcech nesouhlasím, ale v mnohých ano,“ vrátila se nyní primátorka Krnáčová k nastalé situaci v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Stropnický si přitom na Facebooku postěžoval, že čelí šikaně. „Po dvou měsících neústupnosti Trojkoalice, během nichž čelíme soustavnému usilování dvojice Poche/Kleslová o moje magistrátní bezživotí, začala nová etapa: šikana,“ napsal. „On ale neví, co je to šikana. On to v životě ještě nezažil. Já po něm jen chci, aby dodržoval vnitřní předpisy, které jsou platné pro všechny, to fakt šikana není,“ reaguje nyní Krnáčová, podle které však se Stropnickým osobní spory nemají.

Opozice shání hlasy na sesazení primátorky

Problémy však hasí i samotná primátorka. Opoziční zastupitelské kluby, tedy TOP 09 a ODS, se snaží vyvolat hlasování o jejím sesazení. Mimořádné zastupitelstvo by se mělo konat za týden. Jaká je šance, že se opozici podaří odvolat primátorku z funkce? Patrně nepříliš velká.

Opoziční zastupitelé mají v případě naprosté jednoty 23 hlasů, pro odvolání potřebují nadpoloviční většinu v plénu, které má 65 členů. Nutně tak potřebují i hlasy z koalice. Otestují však alespoň pevnost spojenectví ANO, ČSSD a Trojkoalice (tu tvoří zelení, lidovci a starostové).

Podle kritiků Krnáčová pochybila, když se zástupkyní majitele Škodova paláce Abigail Schaeffer tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné. V paláci totiž Praha platí stamiliony, smlouva z doby vlády Pavla Béma tak není dvakrát výhodná.

Podle TOP 09 však Praha pod vedením Krnáčové vybírala právníky na doporučení protistrany. Pražská Topka míní, že tím porušila zákony i zájmy hlavního města. Primátorka kritiku odmítla, výběr právníků byl podle ní naprosto transparentní. Přesto Rada města v úterý smlouvu s vybranou právní kanceláří zrušila a vybere raději znovu.

Video
Video se připravuje ...

Tahle žena málem svrhla Krnáčovou! Kvůli Škodově paláci! Matěj Smlsal, Petr Novotný, Vera Renovica