Tisíce lidí si dnes večer nenechaly ujít tradiční rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze. Mnozí návštěvníci ale mohli světelné divadlo pozorovat jen ze vzdálenosti několika desítek metrů. Blíž se totiž nedostali. Přeplněné byly i okolní ulice. V centru metropole i na dalších jejích místech místech začaly dnes také vánoční trhy. Konají se i v mnoha městech po celé republice.

Dvacetimetrový smrk z Nespek na Benešovsku rostl 72 let. Dřevorubci ho pokáceli v neděli. Letos ho ozářilo na 100.000 LED žárovek. Visí na něm půlmetrové ozdoby, které vypadají jako dárky, andělé, jablka či perníčky.

Slavnostní rozsvěcení trvalo zhruba dvě minuty a doprovázela je hudba Antonína Dvořáka. Postupně se rozzářily jednotlivé části stromu, nakonec pak kometa na vrcholku smrku. Původně měla světelná show začít v 17:00. Zhruba deset minut po plánovaném začátku dav nespokojeně pískal.

Strom rozsvítila herečka Hana Maciuchová a asistoval jí režisér Jakub Kohák. Jakmile se rozzářily první diody, nad zástupem se objevily stovky displejů mobilních telefonů a fotoaparátů.

Fotogalerie
10 fotografií