Alternativní pohřebnictví je nový trend ve světě, který se pomalu dostává i k nám. Program Ke Kořenům u nás založila trojice žen, které se snaží nejen přimět lidi, aby se zamysleli nad ekologickou stranou věci, ale i ukázat jim, že smrt není tabu. Téma, které v českých rodinách nezazní moc často, totiž znepříjemňuje chvíle, kdy se debatě o pohřbu už vyhnout nedá.

A proto k projektu ekologického pohřbívání má přibýt i poradenství. V pražské Krymské ulici by mělo fungovat už od prosince. Bude pomáhat lidem, kterým už blízký umřel nebo těm, kteří plánují vlastní pohřeb. Budete si u nich moci i sepsat seznat posledních přání. Právě ten může vašim blízkým usnadnit pohřeb.

Kromě poradenství ale už rok vyjednávají se Správou pražských hřbitovů. V nově vznikajícím hřbitově v Ďáblicích se totiž bude pohřbívat ke kořenům stromů.  V ekologicky rozložitelném kontejneru je totiž semeno stromu, které z vašich ostatků vyroste. Ceny začíná na dvou tisících.

Peníze na projekt vybírají autorky pomoc crowdfundingu – podobně vzniklo už nepočítaně filmů ale i vynálezů, které by bez pomoci fanoušků nikdy nevznikly. Zatím vybraly více než 37 tisíc korun, potřebují ještě 29 000. Pokud se jim to podaří Nadace Vodafone jim dalších téměř 50 tisíc přidá.

Fotogalerie
3 fotografie