Roky 2013 a 2014 jsou podle pořadatelů shromáždění významné pro jejich zemi. "Jsou to tragické, ale zároveň hrdinské roky, dnes tvoříme historii! Jsme plni hrdosti, že našim dětem a vnoučatům darujeme novou evropskou zemi, na kterou budou plně hrdi, ve které nebude nikdo šlapat po jejich důstojnosti," uvedli.

Na náměstí Kinských položili květiny u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka a minutou ticha uctili všechny ukrajinské oběti, které zahynuly v posledních měsících i v historii. I na ně ve svém projevu vzpomněl ukrajinský velvyslanec v Praze Borys Zajčuk. Naznačil také, že ti, co kdysi ničili Ukrajince hladem a válkami, zase chtějí přijít na Ukrajinu.

Od konce 20. let Ukrajinu těžce postihovala násilná sovětská kolektivizace, následoval velký hladomor a zničení ukrajinské elity, další úder zasadila druhá světová válka. Po jejím skončení se Ukrajina ocitla znovu jako svazová republika v SSSR.

Dnešního průvodu se účastnili i pravoslavní duchovní. Shromáždění organizovalo několik ukrajinských organizací, které v Česku působí. Řadě z nich dnes velvyslanec poděkoval za podporu Ukrajiny.

Po poledni se průvod vrátil zpět do kostela sv. Klimenta na slavnostní liturgii, Modlitbu za Ukrajinu. Odpoledne program vyvrcholil lidovým shromážděním na Václavském náměstí, kterého se zúčastnila zhruba stovka lidí.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem vypukl v březnu ruskou anexí Krymu. Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty vypukly na východě Ukrajiny 6. dubna. Od počátku konfliktu zahynulo podle odhadů přes 2100 lidí, z toho více než polovina byli civilisté. Podle OSN žije v oblastech zmítaných boji 3,9 milionu lidí, z domovů boje vyhnaly na 156.000 lidí a dalších přes 188.000 lidí uteklo do Ruska. Ukrajina podle znalců prožívá snad nejhorší krizi od roku 1991.