V Klánovickém lese policisté od pondělí hledají podezřelého z vraždy hledače pokladů. Toho před dvěma měsíci nalezli zastřeleného a zapáleného právě zde. Podle informací policie se pachatel stále ukrývá poblíž místa činu. V pátek od časných ranních hodin začala skupi na několika stovek policistů Klánovice prohledávat.

Klánovický les je neprodyšně uzavřen, pohybuje se v něm několik hlídek na koních, psovodů ale i těžkooděnci. Na pomoc vyjelo také velitelské vozidlo a vrtulník. Monstrózní akce však působí zvláštně – podezřelý, kterého hledají v Klánovicích už pět dní, se na místě nejspíš už ukrývat nebude. Co tedy policisté hledají? Na naše otázky odpovídal bývalý elitní kriminalista Josef Doucha.

Kdy policie zahájí takovouto akci?

J.D.: Jestliže přistoupí k takto rozsáhlé akci, která rozhodně není levná, není to jen kvůli nějaké naznačené verzi, ale je to na základě konkrétního poznatku, další důležité skutečnosti. Míra pravděpodobnosti, že se tam nachází buď podezřelá osoba, nebo důkazy zásadní pro vyšetřování, je již vysoká.

Co mohou v lese všechno hledat?

J.D.: Hledat mohou podezřelého z vraždy. Jestli se v lese vyskytoval opakovaně, mohou tam být další stopy jeho trestné činnosti, úkryt a v něm důležité věci pro trestní řízení, důkazy atd.

Nehledají třeba další oběť?

J.D.: Vyloučit se nedá nic, ale není to příliš pravděpodobné. To už by se zřejmě vědělo, že někdo zmizel. Jde spíše o podezřelou osobu a vše, co s jejím konáním souvisí.