České sklářství má bohatou tradici. Do jisté míry jsme sklářskou velmocí, jejíž počátky bychom mohli vysledovat v novověku. Ani tak se ovšem nynější generace nemají zač stydět, naopak. Jak prezentuje výstava, um dávných mistrů podědili nynější studenti Sklářské školy v Novém Boru. Často se jedná o nápadité dekorace, vázy, misky či kuriozity vytříbené k pomyslné dokonalosti - jako je například takzvaná „čelenka pro miss“.

Pozoruhodným výtvorem je Čelenka pro miss od Magdaleny Nešněrové.
Autor: David Zima

Své k svému

„Tematickým zaměřením výstava současně doplňuje a rozvíjí jednu z linií stálé expozice ctěnického zámku,“ vysvětlila Eliška Doleželová, která je produkční areálu. Stálou expozicí je totiž historie profesního sdružování řemeslníků prakticky od středověku až po nynější dny. „Touto výstavou prezentujeme právě současné sklářské řemeslo,“ sdělila Doleželová.

Podle produkční je výstava do jisté míry pozoruhodná nevšedním průřezem variacemi moderního designu mladých sklářů. Velkým vnadidlem pro návštěvníky by mohla být instalace části výstavy do původního gotického sklepení, které se návštěvníkům v rámci této výstavy otevřelo po více než šesti letech.

Poprvé po šesti letech se veřejnosti zpřístupnilo gotické sklepení zámku. Díky nynější výstavě nabývá skutečně nepopsatelné atmosféry, nehledě na příjemné teploty, které zde při letním parnu bývají.
Autor: David Zima

„Ve třinácti vitrínách v celkem pěti sálech jsou k vidění práce zhruba dvaceti studentů, kteří vytvořili dvacet čtyři tematických okruhů, které na výstavě prezentuje její autor Jiří Suchý, sám výtvarník a sklář,“ přiblížila Doleželová. Celkem je na výstavě přes 80 exponátů různého určení, barev, tvarů i hlediska postupů při jejich tvorbě.

Něco na doma

Výstava není prodejní, čehož mnohý návštěvník s vytříbeným vkusem možná zalituje, přesto není třeba zoufat dlouho. Muzeum totiž připravilo různé doprovodné programy, v rámci kterých je možné si i něco vlastního vyrobit. K dispozici je nejen dětem například názorná dílna s vysvětlením jednotlivých druhů skla či typů technik jejich zdobení, a to včetně broušení a brousícího stroje.

Video
Video se připravuje ...

Ve Ctěnicích na severovýchodním okraji Prahy se v zámeckém areálu prezentuje současná tvorba nadaných mladých sklářů z Nového Boru. David Zima

Ideálním dnem pro návštěvu se může zdát sobota 14. září od 10 do 17 hodin, kdy se koná Ctěnické jablkobraní. „Kromě možnosti zakoupit si něco skleněného pro radost, si mohou zájemci vyzkoušet foukání skla v mobilní sklářské peci, techniku malování na sklo a hlavně ochutnat čerstvý jablečný mošt z naší zámecké štěpnice,“ prozradila produkční.

Věděli jste...

… že sklo se vyrábí ze sklářského kmene, kde mohou být příměsi kovů, křemík i starší střepy? „Tato směs se taví ve sklářské tavicí peci při teplotě od 1400° C do 1600 ° C,“ vysvětlila Doleželová. Dříve se v pecích topilo dřevem, dnes už jsou plynové. Nicméně - tak jako kdysi - i dnes probíhá tvarování skla „po starém“ způsobu.

„Tvaruje se ručně nad plamenem na kahanu, foukáním, tažením, válcováním, litím, lisováním i třeba odléváním skla do forem,“ přiblížila Doleželová. Jakmile je dosaženo požadovaného tvaru, nastává proces chlazení, který se uskutečňuje ve speciálních chladících pecích. „Po ochlazení je sklo povrchově upravováno různými způsoby, například broušením, leštěním, pískováním, leptáním, barvením i malováním,“ dodala Doleželová.

Patronem sklářství je sv. Lukáš, který je zároveň patronem umělců, zvláště malířů. Úplně poprvé se sklo prokazatelně objevilo už 4 tisíce let před naším letopočtem v Egyptě.

Kde:Zámecký areál Ctěnice, Bohdanečská 259/1.
Kdy: Do 13. října, úterý až neděle 10-18 hodin.
Vstupné: Základní do všech expozic celého areálu 100,- Kč, snížené 50,- Kč.

Fotogalerie
28 fotografií